Европа

От близо 1000 години коронациите се провеждат в Уестминстърското абатство

От Euronews България Euronews България

От близо хилядолетие насам най-важните събития в живота на всеки британски монарх протичат в Уестминстърското абатство. Сградата е със специален кралски статут от XVI век насам и е подчинена директно на владетеля. Това я прави независима от обичайната йерархия на Англиканската църква.

Първият коронован в абатството е Уилям Завоевателя, а днес 40-ият става Чарлз III. Последната интронизация, която Великобритания е наблюдавала, е тази на покойната Елизабет II, която, освен че е коронована в абатството, избира и да се омъжи там.

За разлика от нея, Чарлз III е венчан за принцеса Даяна в катедралата „Свети Павел“, а сватбата му с новата британска кралица – Камила, е проведена в Уиндзор.

Преди абатството коронациите са се провеждали на други места. Например в Бат, в Оксфорд, в църквите наблизо. Крал Хенри III е коронясан в абатството в Глочестър, а после и в Уестминстър.

Кейт Уилямс, историк


Новият крал ще пътува до Уестминстър с най-новата карета на Бъкингамския дворец, проектирана за диамантения юбилей на майка му. В дръжките на вратите ѝ са инкрустирани над 20 диаманта и 130 сапфира. Освен това разполага с климатик и електрически прозорци.

Интериорът е тапициран с жълта коприна, в него е вградена и дървесина. Това е същински микрокосмос от британска и световна история.

Сали Гудсър, куратор от Royal Collection Trust

Церемонията в абатството включва тайнственото помазване на краля със светото миро. То е осветено в църквата на Божи гроб в Йерусалим. Сред съставките му са роза, жасмин, канела, тамян, портокалов цвят, както и маслини от градините на манастира „Св. Мария Магдалена“ в Йерусалим. Там е погребана бабата на Чарлз, принцеса Алиса Батенберг. Спазено е и специално изискване мирото да не съдържа животински съставки.

Чарлз е бил на това място като принц два пъти. Последно дойде през 2020 г., за да се поклони на гробовете на леля си и баба си. Принц Уилям също беше тук преди 5 години.

Aрхимандрит Роман Красовски, Руска православна църковна мисия в Йерусалим

Миропомазването ще се случи зад специален параван. Върху него е изобразено дърво с листа, на които са изписани имената на всички 56 държави и територии от Общността на нациите. В корените е монограмът на Чарлз III.

Дървото символизира сътрудничеството на всички страни от Общността на нациите, обединени от краля в основата. Това е неговото желание. Той демонстрира, че вярва в значението на това сътрудничество.

Ник Гуртфройнд, ръководител на проекта

В края на церемонията, която продължава около час, крал Чарлз III се връща обратно в Бъкингам със златната карета на кралското семейство, използвана за коронации от близо три века насам.

Каретата е огромна. Висока е почти 4 метра и е дълга повече от 7. Тежи 4 тона. Затова може да се движи единствено на бавна скорост, което придава още по-голямо величие на кралската процесия.

Сали Гудсър, куратор от Royal Collection Trust

Според британски медии церемонията ще струва най-малко 50 млн. паунда.