Euronews Сега

Как ще протече церемонията по коронацията на крал Чарлз III?

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Днес целият свят ще следи с интерес коронацията на британския крал Чарлз Трети, който наследи трона от майката си кралица Елизабет Втора. Тя почина през септември миналата година. Бъкингамският дворец обяви, че церемонията ще отразява ролята на монархията днес и в бъдеще.

Историческият ден по коронацията на крал Чарлз трети започва с Кралска процесия, с която кралят и кралицата ще пристигнат с каляска в Уестминстърското абатство от Бъкингамския дворец. Процесията ще е почти 2 километра.

Това е първата коронация от 70 години насам. Тя ще се проведе в Уестминстърското абатство. Хиляди хора вече са се събрали около двореца Уайтхол и Бъкингамския дворец. Районите, от които желаещите могат да наблюдават събитието, са отворени от шест часа сутринта местно време в събота.  

Кралското шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство ще се проведе преди самата коронация. След това е планирано шествието обратно към Бъкингамския дворец, а следобед кралят и кралицата ще поздравят събралата се тълпа от балкона на двореца.

По време на церемонията кралят ще положи клетва. Текстът й е изготвен в далечната 1688 г., но през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора например по време на церемонията преди 70 години се закле „да управлява според техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които властва Британската корона и да защитава Англиканската църква, на която британският монарх е върховен лидер.

По време на церемонията ще има известно скъсване с традициите. За първи път монархът ще произнесе на висок глас кратка молитва. Представителите на други вероизповедания ще играят активна роля в събитието, кралицата ще бъде помазана със светото миро пред всички, което също е новост, а пасажи от службата по време на церемонията ще бъдат прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски език.

После Чарлз Трети ще седне на трона на крал Едуард Първи - двуметров трон от кестеново дърво, датиращ от над 700 години. Под него се поставя Камъкът на съдбата, докаран при строги мерки за сигурност чак от Единбургския дворец и превърнал се през вековете в символ на монархията. На трона кралят ще бъде помазан от архиепископа, после ще получи кралските атрибути – кралската мантия, кралската сфера, скиптрите, мечовете. После на главата му ще бъде поставена Короната на Свети Едуард Изповедник, а членовете на кралското семейство ще отдадат почит на монарха.

По време на церемонията ще бъде коронясана и кралицата консорт Камила. Сред новостите по време на церемонията в Уестминстърското абатство ще има отдаване на почит от народа към краля.

После Чарлз Трети и съпругата му ще потеглят с каляска на Процесия на коронацията към Бъкингамския дворец, придружавани от кортеж от 4000 военни в парадна униформа.

След това кралското семейство ще се появи на балкона на двореца, за да приветства нацията и да присъства на прелитане на самолети от Кралските военновъздушни сили.

Поканените гости за церемонията са над 2200 души – държавни и правителствени глави, членове на правителства, на политически сили, нобелови лауреати, кралски персони, членове на благороднически семейства.