Euronews Primetime

Фирмите и публичният сектор у нас са дигитално неграмотни, смята експерт

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Още сме в хипотеза на нови избори. Това каза в ефира на Euronews Primetime директорът  на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.   Втората политическа сила прояви изключителен наивитет, мислейки си, че може да направи правителство на малцинството. Грешката на първата политическа сила беше в изчакването да се сложат картите на масата от страна на ПП-ДБ без да се търси по-ясно решение, каза още той. В момента сме върнати в изходна позиция. Очевидно има договорка да се приемат законите, свързани с присъединяване към Еврозоната дори да няма правителство, категоричен беше той.

Служебното ръководство на Министерство на финансите не си свърши работата по отношение на дефицита, каза още Руслан Стефанов.

3% бюджетен дефицит са напълно възможни, но е важна ефикасността, без обаче да се засягат дългосрочните политики – като увеличението на заплатите на учителите например.

Руслан Стефанов - директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията

България изостава и от Румъния и от Хърватия – изостава в националните си цели и това са неща, които би  трябвало да болят, каза още Стефанов.

Политическите партии се страхуват да не загубят избиратели в едно или друго противопоставяне, но вече всички те вкупом започват опасно да губят легитимността. Противопоставянето на институциите пък довежда до това, че хората започват да се питат и за легитимността на самата форма на управление, което вече става наистина страшно по отношение на дългосрочната устойчивост на демокрацията в България.

Руслан Стефанов - директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрациятa

България има най-бързо развиващия се IT сектор, а масово фирмите и публичния сектор са дигитално неграмотни, категоричен е експертът. Няма я тази интеграция на IT сектора с останалите сектори в икономиката, които биха дали един добър ръст от 5-7%, които са отдавна желани за страната, каза още Стeфанов.

 Атентатът срещу главния прокурор е още една червена лампа, че реформата на съдебната власт е необходимост, заключи експертът.

Цялото интервю вижте във видеото.