Политика

ГЕРБ зачеркна управленската програма на ПП-ДБ, сговорът изглежда приключи

От Euronews България Euronews България

С остри критики пункт по пункт на голяма пресконференция ГЕРБ на практика зачеркна управленската програма, предложена от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Макар да отчете, че голяма част от предложенията на ГЕРБ в редица сфери са възприети, и да благодари за съвместните усилия, Томислав Дончев и колегите му дадоха да се разбере, че според тях програмата не струва.

Той припомни, че дотук с ПП-ДБ са вървяли в процес от три стъпки – обща законодателна програма, синхрон на политики и избор на екип за изпълнението им.

„Може да си направите погрешен извод, че този процес е приключил поради... инат, липса на отстъпчивост при избора на екип. Това не е съвсем вярно“, каза Дончев. И обяви, че според него и колегите му част от предложенията на ПП-ДБ „не са съвсем професионални“.

Пример бе даден с липса на цели сектори като европейско финансиране, грижа за децата, туризъм.

„Най-големият проблем е свързан с острото противоречие между сектора „Бюджет и финанси“ с всички останали сектори“, каза Томислав Дончев.

„В цялата програма не успяхме да видим мерки, свързани с овладяването на инфлацията“, добави бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Тя се запита риторично защо програмата на ПП-ДБ е разписана във формат на екселска таблица, при положение че „няма остойностяване на нито една от политиките“. Според прогнозата на Петкова управление по тази програма ще доведе България до дълг от 33% от БВП до 2025 г.

Критики от ГЕРБ отправиха и към предвидената реформа на Наказателния кодекс и антикорупционната комисия, както и към енергийната политика.

Десислава Атанасова упрекна ПП и ДБ, че неоснователно очакват подкрепа от тях за втория мандат без нищо насреща, при положение че ГЕРБ е първата политическа сила. Затова ГЕРБ поема курс към преговори с останалите парламентарни сили за реализиране на първия проучвателен мандат за кабинет.

Този тон зададе малко по-рано лидерът на партията Бойко Борисов, който също разкритикува "нахалните претенции" на ПП и ДБ и заяви, че вместо да подкрепя чужд кабинет на малцинството, ще предложи свой с първия мандат.  

 

Обобщение на Камелия Колева вижте в следващото видео: