Общество

Покушение – срещу главния прокурор или срещу държавността? (Обзор)

От Euronews България Euronews България

След опита за покушение над главния прокурор. Какви са версиите, има ли заподозрени, как тече разследването - разказва Теодор Лазаров. Юлиян Стоянов с информация за демонстрациите на магистрати в цялата страна днес. А политическите рекации обобщава Християна Димитрова.



За покушението срещу главния прокурор вече има заподозрени, потвърди, но без да дава повече подробности, служебният вътрешен министъr Иван Демерджиев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов определи покушението като опит за убийство. Според експерти обаче ако целта е била такава, взривът не е бил добре подготвен.

Огледите на мястото на взрива вече причключиха, чакат се и първите резултати от разследването. Българските служби ще търсят помощ и от международни партньори. Според разследващите мястото на покушението не е избрано случайно.

Ще се проверява и има ли изтичане на информация за маршрута на главния прокурор

Разследването продължава с разпити на свидетели. 

Атака не само срещу Иван Гешев, но и срещу институцията. Така магистрати от всички нива на прокуратурата разчетоха взрива пред кортежа на главния прокурор. Говорител на демонстрацията беше говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. 

Милева отрече инцидента с кортежа да е инсценировка и заяви, че такива изказвания са цитирам несериозни.

Делото за тероризъм ще се наблюдава от Софийската градска прокуратура. Нейни представители също бяха на демонстрацията в защита на Иван Гешев. 

И прокурори от Бургас и Велико Търново излязоха на протест, за да изразят своето възмущение от опита за покушения към главния прокурор. 

Магистратите подчертаха, че не ги е страх и ако е необходимо ще излизат на протест всеки ден в 11 часа. Каква е крайната цел на демонстрацията не уточниха.

 

Лаура Кьовеши осъди нападението над Иван Гешев

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши осъди нападението срещу Иван Гешев и изрази очакване за пълно разследване на този случай. Според Кьовеши е необходимо да се установи кой е отговорен за събитието и как то е било допуснато. Европейската комисия категорично осъжда покушението срещу главния прокурор, заяви от своя страна и говорителят на комисията Анита Хипер.

 

Говорителят на следствието се размина с МВР и с шефа си за взрива срещу Иван Гешев

На мен не ми е известно да има заподозрян или поне не съм успял да проследя в публичното пространство какво е тиражирано до момента”.

Така говорителят на Националната следствена служба (НслС) Мариан Маринов отговори на журналистически въпрос по време на експеримент в местността „Ярема“, където вчера е станал взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС. Думите на Маринов са в разрез с обявеното от вътрешния министър Иван Демерджиев, който по-рано съобщи, че вече има заподозрени по случая.



Обобщение на реакциите от деня вижте във видеото.