Общество

Демерджиев: Имаме заподозрени за взрива срещу главния прокурор (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Имаме заподозрени за взрива срещу главния прокурор, но към момента не мога да навляза в повече подробности.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседание на службите по повод вчерашния неуспешен опит за атентат над главния прокурор Иван Гешев.

"Имаме много насоки, разследването тече. Очевидно е, обаче, че нивото на сигурност на колите, с които разполага НСО, трябва да е повишено, защото това, което се е оказало решаващо, е била бронировката на автомобила на главния прокурор Иван Гешев", каза още той.

"Това е автомобилът с най-добра защита, с която разполага НСО", посочи Демерджиев.

"Към моментна нямаме данни да е изтекла информация, но това се проверява. Има много варианти да бъде проследен маршрутът на автомобила. Изследваме всички възможности да бъде проследен маршрута на автомобила. Няма пострадали, видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на конкретно този автомобил. Нивото на защита на този автомобил е по-високо и това взривно устройство дори да имаше директно попадение, не може да причини щети на пътниците в купето”, посочи служебният министър на вътрешните работи.

“Всяка заплаха, отправена до държавник от ранга на главния прокурор, който е под охрана на НСО, се проверява изключително внимателно от всички служби, които имат отношение към това независимо каква е заплахата и каква е степента на нейната сериозност. Всички заплахи, които са отправяни към Гешев през годините са проверявани, взимани са съответните мерки и е определено нивото на защита, което НСО прилага по отношение на него”, уточни той.

“Действително това е заплаха към държавността, но тя не се дължи на действие или бездействие на служебния кабинет. Във всеки един атентат или заплаха за атентат ние подхождаме с необходимата сериозност като към абсолютно реално осъществено действие”, каза Демерджиев.

В срещата на службите участват Демерджиев, министърът на правосъдието Крум Зарков, заместник главният прокурор Борислав Сарафов и представители на службите. 

Лаура Кьовеши: Осъждаме нападението срещу Гешев

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши осъди по „най-категоричен начин“ нападението срещу главния прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС.

Вчера по пътя на конвоя на главния прокурор на Република България бе задействано взривно устройство. Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент“, подчерта в изявлението си Кьовеши.

Тя отбеляза, че в Европейския съюз престъпниците, които се осмеляват да посегнат на който и да е член на съдебната власт, следва да се считат за изключително опасни и трябва да се борим срещу тях с най-голяма решителност.

Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт в България и няма да пестят усилия, докато не се хвърли цялата светлина върху случилото се, кой е отговорен и как е могло да се стигне до това“, категорична е Лаура Кьовеши. 

 

"Зловещо нещо"

"Атентат срещу който и да е човек е зловещо нещо. Знам какво изпитват семействата", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взрива срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев в понеделник на пътя София-Самоков.

"Това е акт, който застрашава не само главния прокурор, но и семейството му, но би могло да застраши всеки случен човек. Затова го осъждаме. По принцип бих се реферирал към книгата на доц. Алексей Петров - "Тероризъм и системи за сигурност". Разлистих по темата, там най-ясно е обяснено какви са целите. Това е създаване на хаос, да накараш лице или цяла система от хора да се съобразят с друго мнение, с други приоритети“, каза Борисов в Разград.

Според него „това грозно събитие, този атентат, който влачи лоши последици за България, още повече ни амбицира да довършим с колегите правната реформа. Двете събития нямат нищо общо, защото те не са насочени като система, която да променяме към лицето Иван Гешев, а да се реформира системата като такава".

"Атентат срещу съдебната реформа"

Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов има очевидни факти на инсценировка при атентата срещу главни прокурор Иван Гешев.

„Като видите само снимките и трябва да си направите изводите за това“, заяви  той. По думите му опитът за атентат има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата - главния прокурор. Атанасов добави, че коалицията на „Продължаваме промяната-Демократична България“ осъжда категорично „всички действия, които са насочени към дестабилизация на държавата и на институциите като цяло“.„Атентатът срещу главния прокурор е атентат срещу съдебната реформа“, обобщи Атанасов. И изрази както надежда институциите да разкрият истината, така и съмнение в способността им да го направят.

Тревога от „опасността за задълбочаваща се дестабилизация на институциите“ изразиха и от БСП. Оттам категорично осъдиха посегателството срещу главния прокурор и обявиха, че го възприемат като посегателство срещу институцията.

„Настояваме за бързо и резултатно разследване и наказания за виновните“, гласи позицията на социалистите.

„Опитът за атентат срещу главния прокурор е акт срещу държавността и националната сигурност на страната“, излязоха с позиция и от ДПС.