Общество

Говорителят на Гешев: Недопустимо някой да мисли, че случаят е инсцениран (Допълнена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Прокурори, следователи и съдебни служители излязоха на протест пред съдебните палати в цялата страна заради опита за покушение срещу главния прокурор. 

Магистратите и служители от прокуратурата и следствието демонстрираха подкрепата си за главния прокурор и по думите им по този начин показват своята единност срещу опитите да бъдат сплашени. Говорителят на Гешев Сийка Милева заяви, че Този терористичен акт е срещу цялата държава и национална сигурност на България. По думите й е недопустимо някой да мисли, че случаят е инсцениран акт.

Прокурори от Бургас също излязоха на протест пред сградата на съда в Бургас, за да изразят своето възмущение от опита за покушения към главния прокурор Иван Гешев и да изразят съпричастност към главния прокурор и неговите близки. Държавните обвинители заявиха, че това е покушение не само срещу Гешев, а това е покушения срещу прокуратурата като институция, срещу държавата и държавността, предаде БГНЕС.

Целта беше физическо ликвидиране на главния прокурор, така както физически ликвидираха специализирания съд и прокуратура.

И да направя една връзка с атентата в Сарафово, където бомбата беше с тротилов еквивалент 2,5 кг. Имаше шест убити и около 30 ранени. Сега тротиловия еквивалент е 3 кг., и ако беше насочен към автомобила, щеше да стане много трагичен резултат. Помогнало е това, че автомобилът е бил брониран.

Възмутен съм от този терористичен акт. Вторият в новата ни история след атентата на летище Сарафово. И подкрепа към г-н Гешев и неговите близки", заяви ръководителят на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров.

Протести имаше още в Ямбол, Сливен и Стара Загора.

По-късно главният прокурор Иван Гешев благодари чрез пост в Туитър за покдрепата. Това до момента е единственият му коментар след случилото се.