Общество

Прокуратурата разследва терористичен акт срещу главния прокурор

От Euronews България Euronews България
Ivan Geshev BGNES (1) Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев, извършен с мощна бомба с 3 кг тротилов еквивалент. При избухването си тя е направила огромен кратер и е изместила бронирания джип, в който освен Гешев се е возило и неговото семейство. 

Самият Гешев не е коментирал случая. И политическите коментари са лаконични. 

Председателят на парламента Росен Желязков коментира, че терористичният акт срещу Гешев е покушение срещу държавността. Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт, коментира Желязков. 

В позиция на партия „Възраждане“, изпратена до медиите пък се казва, че инцидентът с кортежа на главния прокурор е знак за разпада на държавността. Според тях той е равносилен на терористичен акт. Осъждаме го и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания, пишат още от "Възраждане".

В профила си във Фейсбук лидера на ИТН Слави Трифонов написа – „каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата".

Какво казаха след случилото се заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и Петър Тодоров главен секретар на МВР, вижте във видеото: