Общество

Журналист: Разследването на случая с Гешев да не се обвързва със съдебната реформа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Разследването на инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, който се случи в понеделник сутрин и за който от държавното обвинение твърдят, че е атентат срещу него, „не трябва да се смесва със съдебната реформа“. Около това мнение се обединиха в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Силвия Великова и бившият депутат от „Демократична България“ Кремена Кунева.

„Има известна емоционалност, по който прокуратурата оповестява случилото се, което може да се окаже проблем за самото разследване. Всяка дума, която излиза официално, трябва да бъде прецизирана“, смята Великова, която дълги години се занимава със съдебно-криминалния ресор.

По думите й инцидентът е кулминацията на различни събития от март месец насам. Тогава главният прокурор даде голяма пресконференция, на която обяви, че има организация целяща да го дискредитира и да му „посегне физически“, даде пример Великова и попита защо разследващите органи и прокуратурата не са си свършили работата толкова време.

Според нея трябва да се провери „защо Гешев е бил с тези коли, защо семейството му е било с него, ако е пътувал служебно и пр. „Нужно е безпристрастно разследване на случая, не може прокуратурата да не си спазва собствените срокове по разследването. Защо ДАНС не е знаела, какво се случва с НСО, какво ще се излее срещу нея... Имаме сериозен проблем в държавата“, заяви журналистът.

 

Сега ще се върне рефренът – държавата това е прокуратурата, Гешев е борец срещу мафията.

Силвия Великова, журналист

„Има много въпросителни в случая. Най-много ме смущава липсата на доверие у хората – дали се е случило такова нещо, дали е истина или не. Като приказката за лъжливото овчарче“, коментира от своя страна Кремена Кунева. Според нея „липсата на съпричастност също е следствие от това, когато не вярваш на един човек, на една институция...“

По мнението й всичко това идва да покаже на прокуратурата какво е отношението към нея. Най-отчетливото, според нея, е недоверието на обществото към институциите като цяло.

„Най-нормалният човешки коментар е съпричастност“, заяви Кунева.

Вижте цялото интервю във видеото.