Политика

Говорителят на следствието се размина с МВР и с шефа си за взрива срещу Иван Гешев

От Euronews България Euronews България
Marinov Mileva BGNES Мариан Маринов и Сийка Милева, Снимка: БГНЕС

На мен не ми е известно да има заподозрян или поне не съм успял да проследя в публичното пространство какво е тиражирано до момента”.

Така говорителят на Националната следствена служба (НслС) Мариан Маринов отговори на журналистически въпрос по време на експеримент в местността „Ярема“, където вчера е станал взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС. Думите на Маринов са в разрез с обявеното от вътрешния министър Иван Демерджиев, който по-рано съобщи, че вече има заподозрени по случая.

Следователят обяви още, че тепърва ще се изготвят експертизи, които да отговорят какъв е видът на взривното вещество, както и устройството, как е било активирано то, количеството на тротила, произходът му и пр. По-рано днес шефът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов обаче цитира експертиза, според което взривното вещество е „самоделно“.

"На мен такова нещо не ми е известно", каза Маринов.

„Извършен е оглед на автомобила, с който е пътувал главният прокурор, информацията ще бъде анализирана“, посочи той, като не конкретизира дали има щети по автомобила.

„Това, което е казано вчера, е по предварителна преценка. Говорим за преценка, а не за заключение от експертиза”, уточни той във връзка с това дали количеството взривно вещество е 3 килограма или различно количество.

Според него мястото на взрива не е избрано случайно - “за да се използва намаляването на скоростта на движение, за да може да се задейства и да е по-прецизно устройството”, посочи следователят.

„Много неща се намериха, поставени са в съответните пликчета за веществени доказателства. Те са различни видове материали - пластмасови частици, метални частици, дървени частици, дори и камъчета се изследват. Всичко, което предполага наличие на следи от въздействието на взривно вещество е иззето и ще се изследва от вещите лица”, добави той.

Маринов каза и кога ще се разбере кой е знаел за маршрута на главния прокурор и коментира: “Това ще го разберем в края на разследването”.

Остава неясно още дали по време на инцидента главният прокурор е бил със семейството си и кога е било решено да мине по този маршрут, както първоначално беше съобщено. Говорителят на Иван Гешев - Сийка Милева, обаче не отговори на тези въпроси с аргумента, че няма как да разкрие "информация от личен характер".

"Няма да навлизаме в личното пространство на главния прокурор", каза тя.