Общество

Прокуратурата се самосезира за сделката с Пловдивския панаир, започна проверка

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Прокуратурата се самосезира по казуса с Пловдивския панаир. Държавното обвинение започва проверка във връзка с публикации в медиите за твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дялове на „Международен панаир Пловдив“ от „Пълдин туринвест“.

През декември 2021 г. 29% от акциите на панаира, собственост на Община Варна, бяха апортирани в „Пълдин туринвест“ по искане на бизнесмена Георги Гергов и с решение на местния Общински съвет

По-късно след скандали, съветниците приеха взаимно изключващи се решения. Първото предвиждаше представителят на общината в дружеството „Пълдин туринвест“ да подкрепи апорта на варненските акции. Според другото решение същият представител трябваше да упражни блокиращата общинска квота. Третото предвиждаше кметът Здравко Димитров да попречи на вписването на промените.

Затова казусът влезе в съда, а на 4 април магистратите решиха, че е валидно само първото. Именно това произнасяне можеше да се обжалва от общината, което не се случи. Крайният срок за постъпването на жалбата беше 17 часа в понеделник, 24 април.

„Мисля, че няма смисъл да се обжалва в по-горна инстанция решението ще бъде същото. Гарантирам, че Пловдивския панаир няма да бъде както се говори в пространството предизборно, че ще бъде застроен, ще му бъде променено предназначението. Това няма как да стане, дори слушам, че искат да стане паметник на културата. Нека да стане, той няма да бъде застроен и няма да му бъде променено предназначението. Това го гарантирам“, каза тази сутрин пред Euronews Bulgaria кметът на Пловдив Здравко Димитров.

По думите на общинска съветничка общината бездейства и на практика ще подари Панаира на Георги Гергов. Това пише в свой пост във Фейсбук общинската съветничка от „Демократична България“ Веселина Александрова.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ обявиха преди два дни, че ще сезират прокуратурата във връзка с казуса и призоваха министърът на културата да ускори процедурата по даване на статут паметник на културата на Пловдивския панаир.

Според Никола Минчев даването на такъв статут ще предотврати евентуалното събаряне или застрояване на Пловдивския панаир.

Прокуратурата ще обяви резултатите от проверката своевременно, отбелязват от държавното обвинение.