Общество

Панаирът в Пловдив остава за Гергов, след като общината не обжалва съдебно решение

От Euronews България Euronews България
Georgi Gergow BGNES Георги Гергов, Снимка: БГНЕС

Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив за акциите на община Варна в публично-частното дружество "Пълдин туринвест", което е собственик на "Международен панаир Пловдив", съобщи Plovdiv24.bg.

"Има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме", коментира пред изданието зам.-кметът по финансите Величко Родопски.

По този начин бизнесменът Георги Гергов ще може да увеличи от 51% до 79% контрола си в Панаира.

"Държавата досега не е направила нищо, а ние какво можем да направим? Само разходи правим", каза още Родопски и припомни, че съдът е потвърдил решението на Общинския съвет.

В средата на декември м. г. след скандали, съветниците приеха взаимно изключващи се решения. Първото предвиждаше представителят на общината в дружеството "Пълдин туринвест" да подкрепи апорта на варненските акции. Според другото решение същият представител трябваше да упражни блокиращата общинска квота. Третото решение пък предвиждаше кметът Здравко Димитров (който днес бе в отпуск – б.ред.) да попречи на вписването на промените.

Затова казусът влезе в съда, а на 4 април магистратите решиха, че е валидно само първото. Именно това произнасяне можеше да се обжалва от общината, което не се случи.

По думите на общинска съветничка общината бездейства и на практика ще подари Панаира на Георги Гергов. Това пише в свой пост във Фейсбук общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова.

Според нея срокът за внасяне на жалба в съда срещу решението за подаряване на Панаира на Гергов е изтекъл. Тя е търсила безрезултатно по въпроса кмета Здравко Димитров и заместника му.