Политика

След като Борисов му поиска оставката: Пловдивският кмет Здравко Димитров напуска ГЕРБ

От Euronews България Euronews България
Zdravko Dimitrov Снимка: БГНЕС

Кметът на Пловдив Здравко Димитров-Зико напуска партия ГЕРБ. Това обяви самият той на извънредна пресконференция.

Оттеглянето му от партийните редици идва два дни, след като лидерът Бойко Борисов поиска оставката му като градоначалник на Пловдив, защото не можел да се справи с управлението на града. Още през есента председателят на ГЕРБ даде да се разбере, че сваля доверието си от Зико и има друг фаворит за Пловдив на местните избори. 

„Нямам право да си подам оставката като кмет, защото съм избран от пловдивчани и имаме да изпълняваме проекти за 500 милиона лева“, отсече днес Здравко Димитров. Той ще запази в екипа си и заместник-кмета Пламен Райчев – също посочен от Борисов като несправящ се със задълженията си.

Сред мотивите да иска предсрочното им оттегляне Борисов посочи забавеното строителство на стадион Христо Ботев и проблемите с пловдивския панаир.

Зико, както е известен сред съгражданите си кметът, ще напусне партийната структура в Пловдив-град, която се оглавява от бившия кмет Иван Тотев. Според Здравко Димитров именно Тотев е „заблудил“ Бойко Борисов, за да се стигне до спешното му съботно посещение в града и призивите за оставка. Това му дошло като „гръм от ясно небе“.

„Не съм се карал с Бойко Борисов, той ми беше шеф“, каза още  пловдивският кмет. Той тепърва щял да мисли дали ще се кандидатира отново на местните избори през есента.