Политика

БСП сезира европейската прокуратура за Пловдивския панаир и ремонти във Варна

От Euronews България Euronews България
BSP Снимка: БГНЕС

"От казуса дупката панаир, прехвърлена между Варна и Пловдив, между двамата кмета и общинските съвети, излиза на 60 млн. лева държавни пари, понеже Варна купува т. нар. дупка за 43,2 млн. лева, предоставени от държавата. И допълнителни 16 млн. лева за един малък частен терен, който също е част от прословутата дупка". Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от левицата Борислав Гуцанов.

По думите му „в Манхатън няма такава цена на квадратен метър“ и предположи, че „това е най-скъпото златно кътче в света“, пише "24 часа".

„430 млн. лева се дадоха за удълбочаването на канала във Варна, но все още не е завършена процедурата“, допълни Гуцанов, който е народен представител от морската столица.

Той посочи и основните две причини за това. На първо място, че не е изчислено дали може да се укрепи Аспаруховият мост при удълбочаването на канала. "Второто е тръбата, която господин Портних в продължение вече на 5 г. не може да я направи. Една тръба, която да, може би не е положена по най-правилния начин, и нека прокуратурата да вземе мерки който и когато е правил тази тръба, да си понесе своята отговорност", каза депутатът и попита как може кметът да не може да реши този въпрос за канализацията.

8,5 млн. лв. е струвало Рибарското пристанище в града. "А в момента не само че не може да влезе яхта или рибарски съд, а можеш пеш да преминеш от единия край на входа на пристанището до другия. Така, както Христос ходи по водата - по същия начин и ние можем да ходим", каза Гуцанов.

Относно похарчените пари той заяви, че 70% от тях са европейски пари, за което от БСП ще сезират европейската прокуратура.

В същото време общинските съветници от „Демократична България“ в Пловдив поискаха кметът Здравко Димитров да уволни заместника си Величко Родопски и юриста на Община Пловдив, а след това да подаде и своята оставка, предаде БНР. Искането им е заради това, че администрацията не обжалва решението на Окръжния съд за приемане на акциите на Община Варна в „Пълдин туринвест“, собственик на Международен пловдивски панаир. 

Съветниците от коалицията смятат, че така администрацията е предала търговското изложение в ръцете на Георги Гергов.

Кметът Димитров не присъства на днешната сесия на Общинския съвет. Официално той е в отпуск.