Култура

Режисьорът Йордан Славейков: Спасението по време на война е любовта

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

"Любовта по време на война е спасение". Така режисьорът Йордан Славейков коментира в ефира на Euronews Bulgaria премиерата на постановката си „Любов по време на война“, който ще бъде представен на 1 май в София, а в нея се разказват 7 истории на хора в Украйна и съхраняването на обичта помежду им по време на военните действия. 

„Това са няколко истински истории, не всички са с щастлив край. Много силна е историята за двама души, които са заедно от 30 години и любовта им устоява на всички трудности“, разказа още Славейков, който преди руската инвазия е работил в украинския град Ривне и е оставил там приятели и познати, които са му споделели преживяното. „Пиесата ми завършва с нещо като начало на нова любов“, повдигна още малко „завесата“ режисьорът.

 

Оцеляват по-скоро дългогодишните любови по време на война, отколкото новите. Понякога една любов може да ни се струва огромна, да пламне и след това много бързо да угасне. А тези двама души са намерили начин как да поддържат огъня и да останат човеци по време на война.

Йордан Славейков, режисьор

Славейков определи войната в Украйна като чудовищна, „започната от режима на Путин и трябва да спре днес“. А относно българската позиция спрямо нея, той каза: Тя е уклончива, недостатъчно категорична, подклаждана от президента Румен Радев и от служебните му правителства. Нашият президент е натовски генерал с дълбоки съветски корени в душата си“.

Вижте цялото интервю във видеото.