Свят

САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 325 млн. долара

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна на стойност до 325 млн. долара, предаде БГНЕС.

Част от помощта включва допълнителни боеприпаси за HIMARS, противотанкови ракети АТ-4, - противотанкови мини, боеприпаси за разрушаване на препятствия. Украинската армия ще може да разчита и на над 9 милиона патрона за автоматични огнестрелни оръжия помощ от САЩ. Ще получат и оборудване за охрана на пристанища и пристанищни обекти, както и резервни части и друго полево оборудване.

Това е 36-ият пакет за сигурност от началото на войната през февруари 2022 г.

"Русия може да прекрати войната си още днес. Докато тя не го направи, Съединените щати и нашите съюзници и партньори ще бъдат единни с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Съобщението съвпада с получаването от Украйна на първите американски системи за противовъздушна отбрана Пейтриът и леки френски бойни танкове AMX-10. Освен системите "Пейтриът" Западът планира да достави танкове и друго оборудване, за да помогне на Киев да проведе контраофанзива през следващите месеци, за да си върне окупираните територии на изток и на юг.

В понеделник украински официален представител съобщи, че е въпрос на време страната му да е готова във военно отношение да започне контранастъпление. Доставките на бронирани машини и боеприпаси са от ключово значение за началото, заяви той.