Европа

Елена Поптодорова: Украйна заслужи членство в НАТО с кръвта и саможертвеността си

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Посещението на Столтенберг е част от тази поредица на физически, видими доказателства за подкрепата, която Украйна среща в целия алианс – от всички съюзници в рамките на НАТО. Тези посещения са важни, защото инжектират повече увереност в украинските въоръжение сили и граждани, а и показват на света, че това не е конюнктурна подкрепа, а тя ще продължи докогато е необходимо.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ дипломатът и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

Столтенберг имаше специалната мисия да препотвърди широко отворените врати на НАТО пред Украйна. На срещата на върха през юли ще се обсъжда начинът, по който Украйна може да бъде интегрирана по-плътно в Алианса, което тя е заслужила отвсякъде. Тя го е заслужила с кръв, героизъм, саможертвеност. Не знам дали има друга държава-член на Алианса, която толкова категорично да е доказала правото си на членство.

„Русия беше удивително сдържана в реакциите си по отношение на членството на Финландия и Швеция в НАТО“, отбеляза Поптодорова.

По думите ѝ проблемът е, че Русия не признава правото на независимост на Украйна.

„Русия смята, че това е нейният двор. Отдавнашната цел на Кремъл е Украйна да бъде тотално неутрализирана като държава“, подчерта дипломатът.

Според нея членството на Украйна в НАТО не е било на дневен ред преди руската инвазия.

Действията, които Русия предприе, само много по-ярко показаха необходимостта от всякакви възможни гаранции за всички нас, колкото сме по-близо, толкова по-необходимо, от опазване на земята си, опазване на правото си на избор и правото на водим начин на живот, какъвто нацията иска.

Според Поптодорова трябва да има реакция от държавния глава Румен Радев на думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че би гласувала за „Възраждане“, ако можеше.

Става все по-задължително да има редовно правителство у нас, смята Поптодорова.

Целия разговор вижте във видеото.