Ексклузивно

Адвокат Дмитрий Захватов: Всеки гражданин на САЩ или Великобритания в Русия е в опасност

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Повече от година след началото на войната на Русия в Украйна журналистите в руските затвори стават все повече, а обвиненията и присъдите – все по-тежки. Светът се възмути от присъдата срещу руско-британския журналист Владимир Кара-Мурза, с тревога гледа към ареста на Еван Гершкович от "Уолстрийт джърнъл" и състоянието на Алексей Навални в затвора. Докъде ще стигне всичко това? С адвокат Дмитрий Захватов, който често се занимава с дела на преследвани по политически причини разговаря Анастасия Димитрова.

 

Анастасия Димитрова: Здравейте, г-н Захватов!

Дмитрий Захватов: Здравейте!

Анастасия Димитрова: Във вторник московски съд постанови, че Еван Гершкович остава в ареста до 29 май. Защо беше отхвърлена жалбата му за незаконно задържане?

Дмитрий Захватов: Причината е, че както може би знаете, правосъдната система в Русия в момента  подчинена на Федералната служба за безопасност. И по-точно - намира се в пълна зависимост от нея. Затова съдиите правят всичко, което им бъде наредено, ако следствието се води от ФСБ . А подобни дела за шпионаж се водят именно от тази служба. 

Анастасия Димитрова: Още един политически мотивиран арест ли е това според Вас? Как бихте коментирали случилото се с Еван Гершкович?

Дмитрий Захватов: Знаете ли, проблемът на руското законодателство, което е свързано с държавна тайна, е, че то е абсолютно непрозрачно и не отговаря на критериите за качество на закона. Повече от 90% от делата, разглеждани някога от руските съдилища по аналогични обвинения, просто са изсмукани от пръстите. Знаете, че те са изключително много. Последното е с най-силен отзвук в момента - срещу Владимир КарА-МурзА и Иван Сафронов. Имаше и много подобни дела срещу руски учени, които бяха обвинявани по същия начин просто заради това, че са участвали в различни конференции зад граница.

Що се отнася до г-н Гершкович, той представлява интерес в качеството си на обменен фонд. Всички граждани на САЩ и Великобритания, които в момента се намират на територията на Руската федерация са в опасност, защото Руската федерация ги възприема като затворници, които могат да бъдат обменени за руски шпиони, арестувани на територията на ЕС, Великобритания или САЩ.

Анастасия Димитрова: Т.е допускате, че г-н Гершкович може да бъде разменен като затворник. Кога може да се случи това - след като бъде осъден или още по време на делото?

Дмитрий Захватов:  Трудно е да се каже. Повечето подобни обмени се случват в момента, в който присъдата влиза в сила.

Анастасия Димитрова:  Колко дълго може да продължи делото срещу него?

Дмитрий Захватов: Подобни дела продължават средно около година.

Анастасия Димитрова:  Вече споменахте случая на Владимир Кара-Мурза. Той получи много тежка присъда - 25 години затвор. Защо според вас беше произнесена толкова тежка присъда? Целият свят се възмути от нея.

Дмитрий Захватов: Владимир КарА-МурзА е един от най-ярките борци за демокрацията в Русия. Той е един от инициаторите на закона “Магнитски”. Нещо повече - по ирония на съдбата съдията, който произнесе присъдата - Сергей Подопригоров - се намира в списъка “Магнитски” с наложени санкции от страна на САЩ. Владимир посвети много години от своята дейност на  борбата за демокрация и по въпроса за въвеждане на персонални санкции срещу руските чиновници, виновни за нарушаването на основни човешки права в Русия. Заради всички тези обстоятелства и заради факта, че Владимир е много известен човек. той получи толкова тежка присъда.

Очевидно е, че Владимир не е извършил никакви престъпления. Бяха му повдигнати три обвинения. Първото е за разпространяването на фалшива информация срещу руската армия - на практика това е разпространяване на истината за престъпленията на руските военни в Украйна. Второто обвинение е за държавна измяна - за публичната му критика срещу властта и за публичните му изявления в различни страни от ЕС и в САЩ. Третото обвинение е за участие в т. нар “нежелателни организации” - това са отново различни негови изяви под егидата на опозиционна правозащитна организация. Тя също беше разгромена и ликвидирана.

Анастасия Димитрова: При какви условия Кара-Мурза беше държан в затвора до момента и при какви условия ще живее в затвора сега?

Дмитрий Захватов:  Вероятно знаете, че в Русия има следствени изолатори. Това са общи места за задържане, където се затварят подсъдимите до произнасянето на тяхната присъда. Руските колонии не отговарят на нормалните хуманни места за задържане. Те са място за мъчения. Там няма нормални хигиенни условия, задържаните нямат достъп до нормална медицинска помощ.

Самият Владимир два пъти стана жертва на отравяне от сътрудниците на ФСБ. И двата път беше отровен с “Новичок”, както стана известно по-късно. Той има съществени здравословни проблеми, защото въздействието на този нервен агент води до дълготрайни последствия под формата на разстройства на различни системи в организма. Владимир има нужда от грижи, които не може да получи в затвора.

Владимир ще остане в московския арест докато не влезе в сила неговата окончателна присъда след обжалването на първоинстанционната. Това е обичаен московски арест. Всички те са препълнени. Много хора са държани в камери, които не са предназначени за толкова много хора.

Анастасия Димитрова: Положението на Алексей Навални също продължава да се влошава в наказателната колония, където той изтърпява своето наказание. Във вторник неговият адвокат съобщи, че може да му бъдат повдигнати нови обвинения след провокация, която е била направена срещу него. Как ще завърши всичко това?

Дмитрий Захватов: Руските правозащитници имат една мрачна шега, която звучи по следния начин: Подсъдимият пита “Какво наказание ще ми бъде наложено?”, а адвокатът отговаря: ППЖ (Пе Пе Же). Това е игра на думи - на юридически език означава “пожизнено заключение”, а абревиатурата може да се разчете като “докато вече не си жив”.

Без съмнение Алексей Навални ще остане на практика в плен до момента, в който Путин не си тръгне от властта. Това днес е очевидно за всички.

Анастасия Димитрова: Вие участвахте в написването на отворено писмо до президента Владимир Путин и руските институции с призив да бъде прекратено жестокото отношение към Алексей Навални. Очаквате ли някой да ви чуе?

Дмитрий Захватов: Не очакваме някой да ни чуе. Когато подписваме подобни писма целим не по някакъв начин да повлияем на ситуацията, а да напомним на властите, че обществото следи какво се случва, не изпускаме от внимание събитията. По този начин се опитваме да създадем някакъв кумулативен ефект, който може да доведе до освобождението на Алексей в някакъв момент, когато Путин няма да е на власт. Надяваме се той да има приемник и ситуацията да се промени. Подобни писма се подписват заради това, а не за да окажем непосредствено влияние на властта, за да промени решението си и да спре престъпленията срещу гражданското общество.

Анастасия Димитрова: Наблюдаваме увеличение на делата за шпионаж, държавна измяна и дискредитация на руската армия след началото на войната в Украйна. Имате ли статистика колко са те през последната повече от година?

Дмитрий Захватов: Арестувани бяха около 24 хил. души. От тях между 5 и 7 хил. души бяха с наложени глоби от около 350 евро всеки. 490 наказателни дела бяха възбудени само за година. Сред тях има и дела за дискредитация на руската армията, както и за разпространяване на фалшива информация за войната - на практика на истина за въоръжените сили на Руската федерация. Сред тях има и дела за подпалване на военните комисариати, които провеждаха мобилизацията, както и за разрушаване на железопътно оборудване, за да се затрудни военната логистика.

Броят на политическите затворници в Русия неизменно расте година след година. Преди началото на войната те бяха над 600 души, до края на годината очаквам те да надвишават 1000 човека.

Анастасия Димитрова: Къде намирате мотивация да защитавате хората, които по един или друг начин се борят с режима на Путин, ако статистиката показва, че в по-голямата част от случаите въпреки вашите действия, независимо от общественото недоволство, делата завършват с осъдителни присъди и често доста тежки?

Дмитрий Захватов: Този въпрос има много прост отговор. Представете си да сте на мястото на този човек. Сутринта се е събудил от звука на разбитата си врата, бил е задържан и заведен в полицията, в ФСБ или в следствения арест заради това, че просто е казал нещо, което не се харесва на властта. Представете си разликата между това до този човек да седи някой, който ще му каже истината и на когото той може да се довери, който ще му даде някаква сламка, за която да се хване и неговата история ще бъде разказана на обществото. Другата ситуация е да му се случи същото, но до него да няма такъв човек.

Втората ситуация илюстрира онова, което се случваше със съветските дисиденти, които са се борили срещу авторитарния режим на СССР посредством разпространението на информация. Те не са имали достъп до адвокати. Това е моята мотивация.

Анастасия Димитрова: А ако вие се окажете на мястото на преследвания?

Дмитрий Захватов: Такава е съдбата в такъв случай.

Анастасия Димитрова: Много ви благодаря, г-н Захватов, желая ви късмет.