Свят

Адвокат: Навални е сериозно болен, изгубил е 8 килограма в затвора

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският опозиционер Алексей Навални отново е сериозно болен, заяви неговият адвокат Вадим Кобзев. През изминалия уикенд се е наложило да бъде извикана линейка в лагера през нощта, където Навални излежава присъдата си. Опозиционният лидер страдал от силни болки в стомаха, съобщи адвокатът. Неизвестна болест, която никой не лекува, добави Кобзев.

Според него 46-годишният Навални е изгубил 8 килограма през последните две седмици, а администрацията на затвора отказва да му предаде медикаментите, които майката на опозиционера изпраща. Кобзев подчерта, че не изключва Навални да е бил отровен или разболян умишлено и поиска токсикологичен и радиологичен анализ.

"Това може да звучи като глупости и параноя за други, но не и за Навални след Новичок", отбеляза адвокатът. През 2020 г. опозиционерът, известен като критик на Кремъл, едва оцеля след опит за убийство с нервнопаралитичния газ Новичок.

Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше. Той обвини за нападението руския президент Владимир Путин. Кремъл отрече да е свързан със случилото се.

По-рано Навални заяви, че е бил върнат в самостоятелна килия в изолатора на затвора и е принуден да търпи "изключително адски" условия. Той отбеляза, че е бил пуснат от изолатора в петък миналата седмица, но в понеделник тази седмица е бил върнат там за още 15 дни. В началото на годината Навални заяви, че има симптоми на грип и няма подходящ достъп до медицинска помощ, което накара поддръжниците му да твърдят, че Кремъл се опитва да го убие бавно.

Той излежава присъда от общо 11,5 години затвор по обвинения в злоупотреби и неуважение към съда, които според него целят да го накарат да замълчи. Навални често критикуваше войната в Украйна от затвора и призоваваше руснаците да протестират.