Свят

Столтенберг: Мястото на Украйна е в евроатлантическото семейство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мястото на Украйна е в евроатлантическото семейство и НАТО ще направи всичко необходимо страната да премине към бойните стандарти на Алианса. Йенс Столтенберг направи необявено посещение в Киев и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

 

Нека бъда ясен, полагащото се място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Полагащото й се място е в НАТО и с времето нашата подкрепа ще ви помогне да постигнете тази цел. Президентът и аз обсъдихме многогодишна инициатива за подкрепа, която ще ви помогне да преминете от оборудване от съветската епоха към стандартите на НАТО и да осигурите пълна оперативна съвместимост с Алианса. НАТО е с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО 

Посещението на генералния секретар на НАТО в Украйна е първото след нахлуването на Русия в страната през февруари 2022 г, и показва твърдия ангажимент за помощ на Киев да защити суверенитета и териториалната си цялост. Столтенберг обяви последните доставки на оръжия за Украйна.

 

Днес имахме нови обявления от съюзници. Нидерландия и Дания дават на Украйна 14 нови бойни танка „Леопард“, а Съединените щати обявиха нов пакет от 325 милиона долара, включително повече системи за залпов огън HIMARS, боеприпаси и снаряди. Това са конкретни ангажименти и очаквам да постъпят още, защото трябва да гарантираме, че Украйна ще получи оръжията, от които се нуждае.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО 

Кремъл предупреди, че Украйна не трябва да се присъединява към НАТО и това била една от целите на т.нар. „специална военна операция“ там. Разширяването на Алианса към нейните граници е едно от постоянните оправдания и обяснения на Русия за инвазията й.

НАТО няма официално присъствие в Украйна, но Столтенберг изпълнява важна роля в набирането и координирането на помощта – включително оръжия, боеприпаси и обучение за воюващите украински войници.

Самата организация предоставя само несмъртоносна подкрепа – електрически генератори, медицинско оборудване, палатки, военни униформи и други необходими доставки.