Европа

Украйна иска гаранции преди присъединяването си към НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна иска гаранции за своята сигурност от НАТО, още преди да стане потенциален неин член. Президентът Володимир Зеленски е повдигнал този въпрос в разговора си с френския държавен глава Еманюел Макрон и очаква развитие.

 

Русия трябва да се махне от територията на Украйна. От всички окупирани земи. И всяка клауза от Устава на ООН трябва да бъде възстановена – нито едно от нарушенията на международното право от страна на Русия не може да бъде пренебрегнато. Въз основа на тези принципи сигурността и мирът ще се върнат в международните отношения. Затова имаме украинска формула за мир, която е абсолютно реалистична и доста конкретна, и ние я обсъдихме подробно с президента Макрон. Разговаряхме и за предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски иска ускорено членство на страната му в НАТО. Но предварително условие за подобно членство е страната кандидат да не бъде въвлечена в международен конфликт и в спорове, излизащи отвъд пределите ѝ.

Междувременно се увеличават жертвите при руските ракетни удари по Славянск. Загиналите са станали 11, а ранените са над 20. Спасителни екипи претърсват отломките от разрушените жилищни сгради за още тела.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че скоро страната ще разполага с оръжия, с които ще се опита да предотврати нападения като това срещу Славянск. Доставката на обещаната от САЩ система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" се очаква в Украйна малко след Великден, заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат.

За втора поредна година войниците на фронта отбелязват Великден далечe от семействата си.
Но въпреки бойните действия, в които участват, те могат да опитат вкуса на истински козунаци и кексове. Командирът на съвместните сили на украинската армия генерал Серхий Наев посети бойци от подразделение, базирано на север от Киев, и ги поздрави за празника.

Опита и традиционна храна с тях.