Европа

На Украйна са нужни леки бойни машини

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Няма да се осъществи украинска контраофанзива, докато няма достатъчно лека техника, която да придружава танковете на бойното поле, твърдят анализатори.

Те се обединяват около тезата, че има липса на леки бойни машини, оръжия и боеприпаси за преминаване от сегашната статична окопна война към бойни маневри и наземни атаки.

Танковете трябва да вървят редом с бойни и транспортни машини като т.нар. "убийци на танкове" - "Брадли" и "Хъмви".

 

Без тези придружаващи превозни средства и тактическите средства, които те носят, важно въоръжение заедно със стрелкови части, които могат бързо да се разгърнат и да преодолеят всяко препятствие и въоръжение, придружаващи бронираните машини, няма да има масиран офанзивен капацитет. Притежаването на такива бойни единици ще даде на украинците офанзивни способности, без които ще трябва да останат в това състояние на окопна война.

Феликс Артеага – главен изследовател в Кралския институт "Елкано"

Тъй като фронтът в Украйна практически е ограничен в Донбас, армиите на Русия и Украйна воюват без преобладаваща сила, способна да пробие отбранителните линии на противника.

Това е ситуация, която може да се промени и да се превърне в маневрена война, ако бъдат комбинирани различни видове оръжия.

 

Такъв тип оръжия са комбинирането на пехотни бронирани машини или мобилна огнева мощ, танкове, нападателен и отбранителен огън, инженерни корпуси, авиация и съвместни способности... Ние се опитваме да дадем на украинците средствата да водят тази комбинирана война. Да излязат от тези статични позиции в стила на Първата световна война и да започнат настъпателни операции, които биха могли да накарат руснаците да отстъпят и да позволят на украинците да си върнат част от териториите.

Брадли Боуман – Фондация за защита на демокрациите

С данните, които имаме сега, нито руската, нито украинската страна имат капацитета да започнат офанзива. Не изглежда осъществимо през следващите седмици едната или другата страна да извърши офанзива, която е необходима, за да се пробият отбранителните линии на противника.

Феликс Артеага – главен изследовател в Кралския институт "Елкано"

Украинското военно командване вече открито говори за забавяне на предстоящата контраофанзива в Донбас – не само поради спефицичната информация в изтеклите американски секретни документи, но и поради липсата на достатъчно танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата и изтребители.