Европа

Най-малко девет жертви и 21 ранени при руски ракетни удари по Славянск

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нови ракетни удари на Русия по жилищни райони в украински градове. Този път потърпевш е бил град Славянск на изток. Жертвите са най-малко 9, а ранените – 21.

Президентът Володимир Зеленски поднесе съболезнованията си на близките на загиналите. Определи Русия като "държава на злото", която трябва да бъде победена.

 

В ход са спасителни операции в Славянск, Донецка област. Поредна терористична атака. Ракети С-300 са поразили жилищни райони, сгради, където живеят обикновени хора. Ще направим всичко възможно да спасим затрупаните хора. Няма нито един час преди Великден без руски убийства и терор. Това е държава на злото и тя ще загуби. Да победим е наш дълг към човечеството. И ние ще победим.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По данни на местните власти, в Славянск са паднали седем ракети С-300.

Този град и намиращият се наблизо Краматорск, административният център на контролираната от Киев част от Донецка област, се намират на 50-ина километра от Бахмут. Русия от месеци се опитва да превземе този украински град, превърнал се в сцена на най-кръвопролитните сражения от началото на войната.

По оценки на британското военно разузнаване украинските защитници все още удържат западната част на Бахмут, но районът е бил подложен през последните 48 часа на "изключително тежък руски артилерийски обстрел".

Според украински военен, напуснал града преди седмица и свързал се с агенция Франс прес, позиции са били изгубени и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам.