Европа

ЕС реши: Ракети и 1 милион снаряда за Украйна за 12 месеца, обмислят нови санкции

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Срещата на върха на ЕС потвърди обещанието си да предостави на Украйна 1 млн. снаряда, както и ракети „земя-земя“, ако бъдат поискани. Това е записано в изявление, публикувано от държавните и правителствените ръководители на общността, които се срещнаха в Брюксел.

Боеприпасите и артилерийските снаряди ще бъдат закупени, включително чрез съвместни поръчки, като се мобилизират подходящи средства от Европейския механизъм за мир с цел съвместно да се доставят милионите снаряди през следващите 12 месеца, се казва в документа. Според различни оценки Украйна изстрелва между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от изстрелваните от Русия. Видът на ракетите не се уточнява.

На срещата на върха Европейския съюз се обяви за нови санкции срещу Русия и за засилване на информационната война. Лидерите призоваха и за по-строго прилагане на старите санкции, както и за определяне на таван на цените на петрола. ЕС остава ангажиран с поддържането и засилването на колективния натиск върху Русия, включително чрез нови ограничителни мерки, както и с продължаването на работата по тавана на цените на петрола заедно с партньорите, се казва в изявлението. На срещата на върха не бяха взети конкретни решения за санкции.

Европейският съюз стои твърдо и изцяло с Украйна, и ще продължи да предоставя силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на украинския народ дотогава, докогато е необходимо. ЕС увеличава усилията за задоволяване на отбранителните нужди на Украйна.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна.

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд.