Европа

Великобритания изпробва система за спешно предупреждение

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Милиони жители на Обединеното кралство получиха спешен сигнал на мобилните си телефони като част от тест на нова национална система за спешно предупреждение. В 15 ч местно време на телефоните се включи звуков сигнал, наподобяващ сирена за опасност.

Все пак като всеки тест и този не премина гладко. Някои хора не получиха известие, при други то постъпи минута по-рано. Експерти смятат, че системата за предупреждение не дава яснота какво се прави в истинска извънредна ситуация.

Получавахме текстови съобщения по време на кризата с COVID-19 и те бяха полезни във време на голяма национална извънредна ситуация. Но никога не сме имали нещо подобно. Много е трудно да се разбере кои хора искате да предупредите и те как трябва да действат в дадената извънредна ситуация. Текстът може да гласи, че във вашия район има пожар или терорист. Но какво правите след това? Криете се в мазето, ако имате такова? Или излизате на улицата? Опасността от създаване на паника вероятно е толкова голяма, колкото опитът да се предпазят хората в извънредна ситуация.

Антъни Глийс, директор на Център за изследване на сигурността и разузнаването в университета на Бъкингам

Разработчик на софтуера за предупреждение е американска компания, която го продава по целия свят, не само в САЩ и Великобритания. За миналата година компанията е реализирала ръст на печалбите си от 17% или над 400 милиона долара.