Икономика

Великобритания глоби TikTok с 12,7 млн. паунда за злоупотреба с детски лични данни

От Euronews България Euronews България
China US Tiktok Ban AP Снимка: AP

Социалната мрежа TikTok e била глобена с 12,7 млн. британски лири за злоупотреба със закона за защита на личните данни и особено на деца под 13 г. без съгласието на родителите им. Това съобщиха от Британския регулаторен орган за данни, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Сумата се равнява на 15,9 млн. долара.

От службата на комисаря по информацията (ICO) проверили и установили, че TikTok е разрешила на 1,4 млн. британски деца под 13 годишна възраст да използват платформата през 2020 г. Прагът за създаване на акаунт в тази мрежа е точно 13 години.

Обвинението към TikTok е, че не са направени задълбочени проучвания кой точно е ползвал китайското приложение и че не са премахнати профилите на деца под 13 години.


"Има действащи закони, които да гарантират, че нашите деца са толкова защитени в дигиталния свят, колкото и във физическия. TikTok не спазва тези закони", каза комисарят по информацията на Обединеното кралство Джон Едуардс.

Има съмнения, че данните на деца може да са използвани за тяхното проследяване и профилиране с потенциалната цел да им бъде предлагано вредно или неподходящо съдържание, добави Едуардс.

От TikTok изразиха несъгласие с решението на  ICO и отхвърлиха обвиненията.

„Инвестираме значителни средства, за да помогнем на лица под 13 години да не влизат в платформата, а нашият екип за безопасност, който наброява 40 000 души, работи денонощно, за да помогне за поддържането на платформата безопасна за нашата общност", се казва в тяхно съобщение.

Неин говорител обаче изрази задоволство от факта, че глобата е намалена от първоначалните 27 млн. паунда, които ICO определи миналата година.