Икономика

Радикалните промени на Илон Мъск в Twitter

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Вече повече от седмица гореща тема е ще дойде ли Илон Мъск в България? Истерията около най-богатия човек на света започна след като коментира снимка на Белоградчишките скали в Туитър. Но милиардерът не спира да предизвиква фурори и извън границите на България. Точно преди месец беше финализирана сделката с купуването на най-новата му придобивка - социалната мрежа Туитър. А след това последваха и радикални промени в компанията, направени от новия собственик. Сагата "Туитър" проследи Юлиян Стоянов.

На 28 октомври Илон Мъск, най-богатият човек на света, купи социалната мрежа Туитър за 44 милиарда долара. Сагата около сделката продължи повече от 6 месеца. Илон Мъск беше най-големият акционер, след това имаше съмнение дали сделка въобще ще има. В крайна сметка, с мивка в ръце, Мъск влезе във владение на Туитър. Оттогава Мъск заяви, че “птицата е свободна” и след това уволни топ мениджъри и повече от половината работници в компанията - подход, който редица експерти определиха като радикален. 

Сега Twitter е много различен от това, което беше преди два месеца.

Дан Содергрен, съосновател на компания за успешно управление на служители "Your Flock"

Бившият главен изпълнителен директор Параг Агарвал и висши служители, отговарящи за сигурността и поверителността, бяха сред първите уволнени, което привлече вниманието на редица регулатори.

 

Мисля, че сега хората са много сигурни в стандартите, които той ще създаде в компанията, и може би в това, което трябва да направи. Това, за което нямаме гаранция, е дали Twitter действително ще съществува в бъдеще. И наистина, доколко е безопасен? Говорих с мои приятели в областта на киберсигурността и те казват, че ако се отърват от всичките си служители - определено се опитайте да смените паролата си и да изтеглите нещата си възможно най-бързо, защото Twitter може да не съществува и да не е най-сигурното място на света.

Дан Содергрен

Мъск се самопровъзгласи за "абсолютен защитник на свободата на словото" и е критикувал многократно ръководството на Twitter и техните политики за модериране на съдържанието. След като оглави компанията, Мъск заяви, че ще отмени забраните за временно отстранени потребители, сред които е и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който беше изключен от мрежата след бунта в Капитолия през януари миналата година. Мъск определи забраната като "глупава", въпреки мотивите на предишното ръководство, че съществува риск Тръмп да подбуди към по-нататъшно насилие. След допитване с анкета в неговия профил, близо 60% от гласувалите подкрепиха връщането на Тръмп.

 

Трябва да бъдем наистина внимателни с тази анкета. Защото 15 милиона гласа не означават 15 милиона души. Не забравяйте, че Тръмп стана президент с думите, че ще "пресуши блатото", а Илон Мъск казва, че ще се отърве от ботовете. Това не означава, че някой от тези хора е направил тези неща. Така че трябва да бъдем малко по-внимателни дали вярваме, че тези системи за гласуване могат да бъдат леко измислени.

Дан Содергрен

За първи се появиха облаци върху иначе слънчевата Силиконова долина. Вече служителите на Tуитър няма да имат възможността да се наслаждават на безплатни смутита, обяди и мюсли барчета. В първия си имейл до служителите на Twitter миналия месец Мъск предупреди, че Twitter може да не успее да "преживее предстоящия икономически спад".

 

Мисля, че има повече общо с факта, че Twitter губеше огромно количество пари и той си помисли, че един от начините да губи по-малко пари е да се отърве от някои служители и да ги замени с изкуствен интелект и други неща, които, разбира се, Илон притежава. Не казвам, че те правят точно това, но биха могли да направят някаква автоматизация там.

Дан Содергрен

Последваха и други съобщения под формата на ултиматуми. Мъск изпрати имейл до служителите на Twitter, в който им съобщава, че трябва да се работят "дълги часове" при "висока интензивност", ако искат да продължат да работят там.

 

Това, което според мен е интересно, е подходът на изпълнителния директор от старата школа -  “ако не ти изнася - хващай пътя (my way or the highway)”. Едно от най-странните неща е, че според мен той е донесъл не само собствените си ценности и политическите си статуси, но и вярата, че можеш да работиш докрай, което, разбира се, е добре в някои от другите му компании като ракети и Tesla. Те имат огромна цел зад себе си - да се опитат да спасят човешкия вид и да отидат на Марс. Но мисля, че това е много различно от това да притежаваш компания за социални медии. Мисля, че именно това открива сега Илон Мъск.

Дан Содергрен

И още промени на политики в така наречената ера на “тихото напускане” или с други думи - работещите, които не намират поле за изява на работното си място и дават само необходимото, без да се раздават. По време на ковид пандемията Twitter беше една от първите компании, позволили на служителите си да работят постоянно от разстояние. След встъпването на Мъск дистанционният режим вече не е позволен, освен ако работникът има специално изключение поради здравословен проблем. 

 

Но след ковида, след революцията на дистанционната работа, ще бъде ли това възможно за компания като Twitter? Само времето ще покаже, но лично аз, гледайки данните в момента, мисля, че това е наистина рискован ход за Илон Мъск. Може да се окаже, че той може да се отърве от някои от най-добрите си хора. Повечето хора се опитват да запазят талантите си и да имат най-добрите си играчи на своя страна, но той прави точно обратното. Изглежда, че той се отървава от тях. Но пак повтарям - той е най-богатият човек в света, така че няма да споря с него от бизнес гледна точка, но със сигурност от морална гледна точка или от гледна точка на фирмената култура той изглежда се опитва да съсипе Twitter, вместо да се опитва да го изгради.

Дан Содергрен

Може би причините за масовите уволнения са финансови. Може и да са политически. Остава да разберем дали хората, които останаха, имат същите ценности като Мъск. Или пък са на негова страна.

 

Не знам каква е страната на Илон. Но сега е интересно да се види, че голяма част от служителите, които решиха да останат, са с много сходни демографски характеристики. Имах един приятел, който ми каза през уикенда, че може да се види, че много от хората, които остават, един вид трябва да останат. Забележително е колко жени всъщност остават и какво е разнообразието в момента. И колко хора трябваше да останат заради визовите изисквания в САЩ. Така че не знам дали той непременно запазва най-добрите си служители, но със сигурност запазва някои от тях.

Дан Содергрен

Но това, на което ставаме свидетели към момента, не е прецедент в историята на социалната мрежа. Кога за последно използвахте MySpace - първата социална мрежа, която достигна до глобална аудитория и оказа значително влияние върху технологиите, поп културата и музиката?

 

Рупърт Мърдок купи myspace доста отдавна. Така че идеята за богати бели мъже, които превземат пространствата на социалните медии, е правена и преди. И всички видяхме какво се случи с MySpace. Така че не можем да приемем, че Twitter ще съществува вечно, ако културата се промени, ако стане по-малко сигурна, ако стане по-дясна и ако хората напуснат.

Дан Содергрен

На този фон - каквато и да е съдбата на синята птица, може би все повече хора могат да се пренасочат към нови социални мрежи, които набират все по-голяма популярност. Но според Дан Содергрен не е важно какво мислим ние, а тези, които дават парите.

 

Но ключовото нещо за Илон Мъск не е какво мисля аз - всъщност е какво мислят рекламодателите. И ако рекламодателите също започнат да напускат, тогава Twitter може да се окаже в беда.

Дан Содергрен

Фейсбук също обяви, че съкращава 11% от техническия си персонал. Това се дължи на назначението на прекалено много хора по време на ковид пандемията. Но финансовите кризи за едни, могат да бъдат в помощ на други.

 

Това създава възможности. Ако сте предприемач и седите там, а всички тези хора са били уволнени от големите компании - точно тук малките компании започват да наемат хора и могат да започнат да наемат хора. Представете си само, че ако седите там с по-малка технологична компания и знаете, че 20 служители на Twitter са били освободени, потенциално имате 10 нови служители и нямате разходи за наемане. Така че това, което може да бъде проблем за големите компании, може да се окаже фантастична възможност за по-малките.

Дан Содергрен

Докато редица известни личности и инфлуенсъри като Упи Голдбърг, Джиджи Хадид и Тони Бракстън напуснаха Туитър заради противоречивите политики на новия собственик, към този момент социалната мрежа остава по-жива от всякога. Или поне засега.