Свят

TikTok на прицел: Нова Зеландия също забранява приложението за държавни служители

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Нова Зеландия е поредната държава, която налага ограничения за ТикТок заради опасения за киберсигурността и изтичане на данни.

Приложението няма да бъде забранено за всички държавни служители, а само на устройствата с достъп до парламентарната мрежа.

Нашата система работи малко по-различно от другите страни. Отделите и агенциите следват съветите от Бюрото за сигурност на комуникациите по отношение на техните политики за ИТ и киберсигурност. Нямаме общ подход в публичния сектор.

Крис Хипкинс, министър-председател на Нова Зеландия

Междувременно от Белия дом отказаха да потвърдят съобщенията, че администрацията на Джо Байдън е отправила заплаха да забрани ТикТок в САЩ, освен ако китайските собственици на социалната мрежа не продадат акциите си.

Изразихме загриженост относно потенциалното използване на софтуерни платформи от Китай, които биха могли да застрашат или застрашат безопасността на Америка и националната сигурност. Основният приоритет на президента е, да се увери, че когато става дума за безопасността на хората, когато става въпрос за тяхната сигурност, когато става дума за нашата национална сигурност, тези неща са защитени.

Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом

TikTok вече е забранен за държавни служители в Канада, Великобритания, САЩ, Белгия, Дания, Тайван и Австралия. Приложението за споделяне на видеосъдържание не може да се ползва и от служебните устройства на работещите в европейските институции - ЕК, ЕП и Съвет.