The Cube

The Cube: Защо евроинституциите забраниха TikTok

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Изненадващото решение на Европейската комисия да забрани TikTok на служебните устройства предизвика ефекта на доминото в Брюксел, а и извън него. Все повече институции последваха примера.

Забраната, обявена за първи път на 23 февруари, вече е в сила в изпълнителния орган на ЕС – Европейската комисия, двата съзаконодателя – Съвета на ЕС и Европейския парламент, дипломатическата служба – Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) – и базирания в Люксембург орган за бюджетен надзор – Европейската сметна палата (ЕСП).

Смята се, че за първи път органите на ЕС предприемат толкова радикални действия срещу едно конкретно приложение.

Защо точно TikTok? Приложението е собственост на базирана в Пекин компания, което предизвиква сериозни опасения за шпионаж и предаване на данни на Китайската комунистическа партия. И все пак, нито една от европейските институции не е споменавала изрично управляващата партия в Китай като фактор при вземане на решението. Експерти твърдят обаче че косвена връзка се забелязвала в официалните им изявления.

Страхове предизвиква и един закон от 2017 г., който задължава всички китайски граждани и организации да „подкрепят, подпомагат и сътрудничат“ на националното разузнаване на страната. Законът може също така да принуди китайските компании, включително филиалите им в чужбина, да предадат данни на централното правителство, ако бъдат помолени да го направят.

TikTok многократно е защитавал своята независимост от китайското правителство, подчертавайки че тези твърдения се основават на погрешни схващания. След влязлата в сила забрана на ТikTok в европейските институции с позиция излезе и китайският посланик в ЕС. Той изрази съжалението си от новината в Twitter.

Десетки западни приложения и уебсайтове, включително Twitter, където Фу Конг написа съобщението си, отдавна са блокирани в континентален Китай в рамките на строгата политика на страната за цензура в интернет.