The Cube

The Cube: Може ли изкуственият интелект да замени журналистите?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Има ли риск работата на журналистите да бъде заменена от системи за изкуствен интелект, ще научим от Мария Кръстанова в The Cube.

Риск определено има, заяви лично изпълнителният директо на германската медийна група Axel Springer, която е и най-голямата в Европа. Изявлението бе дадено в момент, когато стана ясно, че издателят се стреми да увеличи приходите на германските вестници Bild и Die Welt (част от групата).

Целта е медийната компания да бъде превърната в „ изцяло дигитална“.

Имайки предвид това не е изненада и продължението на изказването, от което разбираме, че предстоят съкрещения на работни места, тъй като автоматизацията на процесите и изкуствения интелект все повече изземат функциите на някои журналисти.

Според директора инструменти с изкуствения интелект, като натрупалият голяма известност в последно време ChatGPT, „обещават революция“ в информацията и съвсем скоро ще обобщават данните по-бързо и по-добре от самите човешки журналисти.

От Axel Springer не поясняват каква част от служителите си ще съкратят, но обещават, че репортерите, авторите, както и специализираните редактори няма да бъдат засегнати от уволненията. В писмо, изпратено от директора до служителите на компанията, Дьопнер препоръчва медиите да се съсредоточат върху разследваща журналистика, правене на оригинално съдържание, както и върху търсенето на истината в определени събития.

Axel Springer не е първото новинарско издателство, което интегрира идеята за изкуствения интелект в създаването на съдържание. BuzzFeed поведе „тази инициатива“ още през януари, заявявайки, че планира да използва изкуствен интелект, за да „подобри“ онлайн работата си. Издателят на британските вестници „Дейли Мирър“ и „Дейли Експрес“ също не крие, че проучават потенциала на ChatGPT.

От стартирането си през ноември миналата година ChatGPT събра повече от 100 милиона потребители и жъне огромни успехи. Под съмнение обаче все по-често се поставя точността на отговорите му. Съответно и спорната му роля в журналистиката. Съобщава се, че един технологичен уебсайт е използвал ИИ за генериране на статии, които преди публикуване са били проверявани от човешки редактори. Оказва се, че в половината от статите е имало допуснати грешки, някои от които доста прости за журналистите.