Свят

Вече и в Европарламента: Кои държави и институции си забраниха TikTok

От Euronews България Euronews България
China US Tiktok Ban AP Снимка: АП, архив

Европейският парламент се присъедини към институциите, които забраниха на своите служители да използват китайската социална мрежа за видеосподеляне TikTok. Преди дни същото направи и Европейската комисия.

Забраната се отнася до служебните телефони и ще влезе в сила от 20 март. Но в същото време гореща препоръка насърчава служителите да деинсталират приложението и от личните си устройства.

Основното безпокойство на евроинституциите е, че данните на потребителите в TikTok не са достатъчно добре защитени. И по-конкретно – че отиват от компанията притежател на приложението ByteDance директно към китайското правителство.

С подобни опасения служебният ръководител за електронна защита към белгийското министерство на отбраната Мишел ван Стритем също предупреди приложението да не се използва, съобщи БТА. Пред парламентарната комисия по отбрана той е уточнил, че TikTok дава достъп на китайските служби до събираните данни на потребителите.

Ван Стритем е подчертал още, че TikTok не е единственото опасно приложение.

И макар от ByteDance да отхвърлят обвиненията и подозренията с твърдения, че не събират повече данни от която и да е друга подобна компания, страните и институциите, които се отказват от услугите на китайското приложение, стават все повече. Списъка им обобщи AP.

 

Индия

Още през 2020 г. Индия забрани временно TikTok, както и десетки други китайски приложения. По същите съображения – несигурност в обработката и съхранението на личните данни – е спряно и приложението за съобщения WeChat.

Заповедта влиза в сила веднага след сблъсък между индийски и китайски войски на оспорвана граница в Хималаите. Тогава загиват 20 индийски войници и десетки биват ранени. През януари 2021 г. забраната става постоянна.

 

Тайван

В края на миналата година Тайван наложи забрана на TikTok в публичния сектор след предупреждения на ФБР за рискове към националната сигурност, свързани с

приложението. То е забранено на всички правителствени устройства, включително мобилни телефони, компютри и таблети. Не е разрешено да се използва софтуер, произведен в Китай.

 

САЩ

След въвеждането на заповедта американските правителствени агенции имат срок от 30 дни за премахването на TikTok от всички федералните устройства и системи. Всеки, който работи за правителството, трябва да изтрие приложението от телефона си поради съображения за киберсигурността и неприкосновеността на личния живот. А някои американски законодатели настояват за пълна забрана.

В отговор Китай определи тези действия като остра злоупотреба с държавна власт и дискриминация на чуждестранни фирми. Повече от половината от 50-те американски щата са наложили забрана на китайското приложение за държавните устройства.

 

Канада

От понеделник в списъка на държавите, които пазят правителствените си системи и институции от TikTok, влезе и Канада. Канадското правителство повтори, че социалната медия представлява риск за неприкосновеността на личния живот и сигурността на индивида.

 

Пакистан

Пакистанските власти са забранявали временно TikTok поне четири пъти от октомври 2020 г. насам. Там обаче съображенията са малко по-различни от западните. Властите в Исламабад се тревожат, че приложението популяризира неморално съдържание.

 

Афганистан

Със същите съображения миналата година талибаните в Афганистан забраниха както TikTok, така и китайската игра PUBG. Официалният мотив: „Да предпазят младежите от подвеждане“.