Култура

ЕК забрани TikTok на служителите си

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На служителите в Европейската комисия е наредено да премахнат приложението TikTok от телефоните и служебните си устройства. Комисията заяви, че прилага мярката, за да защити данните и да повиши киберсигурността.

"Мярката е в съответствие със стриктната ни политика за киберсигурност относно използването на мобилни устройства за работни цели. Съобразена е и с препоръките на ЕК за употребата на социални медии и осведоменост в дневната си работа. Целта ни е да засилим сигурността онлайн", каза говорителят на ЕК Соня Господинова.

Служителите трябва да премахнат приложението възможно най-скоро, но не по-късно от 15 март. За тези, които не се съобразят с изискванията в определения срок, корпоративните приложения - като електронната поща на комисията и Skype for Business - вече няма да бъдат достъпни.

По-рано TikTok, която е собственост на китайската компания ByteDance, бе обвинена, че събира данни на потребителите и ги предава на китайското правителство. Миналата година правителството на САЩ забрани TikTok на федерални устройства, издадени от правителството, поради опасения за националната сигурност.