The Cube

The Cube: Как TikTok печели от просещи на живо сирийски семейства

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

БиБиСи (BBC) разкри огромна измамна схема, при която сирийски семейства са предавали на живо и молят за дарения, но се оказва, че 70% от приходите са отивали директно в TikTok.

Обикновено тези включвания на живо са били правени от деца, които са молели да им бъдат изпратени дигитални подаръци с иначе истинска парична стойност, но и видеоклиповете да бъдат харесвани и споделени, за да алгоритъма ги избутва нагоре.

Как работи схемата:

Най-общо казано чрез т.н. „посредници на TikTok“, които предоставят на семействата телефони и оборудване, с които да бъдат на живо. Тези посредници твърдят, че работят за агенции, свързани с TikTok в Китай и Близкия изток.

Изследвани са около 30 акаунта в TikTok в продължение на няколко месеца. Установява се, че подаръците често са били на стойност около 1000 долара на час, но хората получават много малка част от тях.

„TikTok ясно заявява, че на потребителите изрично не е позволено да искат подаръци, така че това е явно нарушение на собствените им условия за ползване, както и на правата на тези хора. Правилата на TikTok гласят още, че трябва да имате 1000 последователи, преди да можете да се включите на живо“, се казва в официална позиция на платформата за видеосподеляне.

От компанията добавиха още, че ще укрепят глобалните си политики, за да се справят с този проблем.