The Cube

The Cube: Протести в Европа срещу руските удари в Украйна

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

След вчерашните ракетни удари в Киев и някои други украински градове реакциите в социалните мрежи и извън тях продължават и днес. Още западни лидери изразиха възмущението си към атаката и подчертаха подкрепата си към Украйна.

Урсула Фон дер Лайен нарече руските удари „бруталност и терор“. Министър председателят пък на Нидерландия написа, че случващото се не е отмъщение, а тероризъм.

Подкрепата си изразиха много граждани в редица европейски градове.Пред руското посолство в Рим бяха издигнати плакати с надписи: „Спрете агресора“ и „Европа, събуди се!“.

Пред руското посолство в Прага също имаше демонстрации. Чешкият премиер написа, че целта на Путин е убиването на цивилни и всяването на страх, като добави още, че Чехия продължава да подкрепя Украйна в справедливата война, която води.

Демонстрации имаше още и в Берлин, Варшава, София и много други европейски столици.

Обикновени хора и общественици продължават да коментират вчерашната атака. На този фон действащият главен прокурор главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан заяви в интервю за CNN, че "Международното право ще осигури справедливост за военните престъпления, извършени по време на руската война в Украйна."