Euronews Сега

ЕК препоръчва Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 145304

Европейската комисия подкрепи кандидатурата на Украйна за членство в ЕС и препоръча на Киев да се даде съответният статут.  Въпросът ще бъде обсъден след седмица на среща на върха на европейските лидери. Комисията даде зелена светлина на молбите за членство и на други 2 бивши съветски републики - Молдова и Грузия.

 

Ден след като в Киев лидерите на Германия, Италия и Румъния подкрепиха Украйна по пътя и към ЕС, Европейската комисия изготвя препоръки относно статута на страната като кандидатка за членство. Седмица по-късно се очаква лидерите на държавите-членки да обсъдят въпроса на среща на върха.

 

Украйна усети подкрепата на четири силни европейски държави. И по-специално подкрепа за нашия път към Европейския съюз. Италия, Румъния, Франция и Германия са с нас. И четиримата лидери - г-н Драги, г-н Йоханис, г-н Макрон и г-н Шолц - подкрепят кандидатурата на Украйна. Разбира се, трябва да се спазят всички съответни процедури, всички държави-членки на ЕС трябва да са съгласни. Но на срещата беше направена голяма крачка, крачка напред. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Няколко дни след началото на войната в Украйна, и други две бивши съветски републики с проблемни сепаратистки райони,  Молдова и Грузия, също официално поискаха да станат част от общността. 

Междувременно най-малко 4-има души загинаха в Лисичанск при руски въздушен удар срещу сграда, в която са се укривали около 40 цивилни.

 

Ние сме стари хора, няма къде да отидем. Къде да отида? На 72 съм. Ще ме захвърлят някъде в някое село. Къде да отида? Момчета... борете се за мир! Нека дойде мирът!

Вира Медиенцева, жител на Лисичанск:

Не знам как да го опиша с думи. Хората се уплашени. Това е война. Страшно е. Няма комуникация. Не можеш да излезеш никъде. Няма и къде да отидеш.

Олена Иванова, жител на Лисичанск

Докато спасители претърсват отломките от сградата, местните власти се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи.