Европа

Украинци се бият с пленени руски оръжия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ukraina Orujia

Украинският президент Володимир Зеленски не спира да повтаря призива си, че страната му се нуждае от повече тежки оръжия от Запада, за да има шанс да победи Русия в Донбас. Колкото и смела и решителна да е съпротивата на украинските войници, те казват, че боеприпасите им са на привършване и разчитат на Запада за помощ. Руските сили разполагат с много по-голяма огнева мощ и не си спестяват бомбардировките на украински градове от разстояние.

 

Тази седмица САЩ и техните съюзници обсъждат по-голяма военна помощ за Киев, но дори ако увеличат помощта, съдбата на Източна Украйна може да зависи от това колко бързо и колко оръжия ще достигнат фронтовата линия навреме. 

Зеленски знае, че съдбата на страната му може да лежи в ръцете на този баланс. 

Ежедневно привличаме вниманието на нашите партньори към факта, че само достатъчен брой съвременна артилерия за Украйна ще ни осигури предимство и най-накрая да сложи край на руските мъчения над украинския Донбас.

Докато чакат, украинските войски са принудени да бъдат изобретателни. Тактиката за ремонт на заловено или изоставено руско оръжие засега се оказва успешна. Войниците са обучени как да ги използват и да ги насочат обратно към врага.

Стотици хора пък се наредиха на опашка за хуманитарна помощ в Сели́дово – градче в Донецка област, в която се водят едни от най-тежките боеве в района. Сели́дово остава под контрола на Киев, докато се водят сражения за контрола над Донецк, който заедно с Луганск формира Донбас.