Европа

Войната в Украйна може да продължи още две години, смята Михаил Касянов

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 114752

Войната в Украйна може да продължи още две години, но е наложително да бъде спечелена от нападнатата страна. Това мнение изрази руският опозиционер Михаил Касянов. Той служи като първи премиер на Руската федерация при управлението на Путин като президент.

 

Този човек е Михаил Касянов, първи премиер на Русия при президента Владимир Путин (между май 2000 г. и февруари 2004 г.), а сега един от най-големите критици на руската инвазия в Украйна. В интервю за Франс прес Касянов признава, че дори в най-лошите си кошмари не си е представял, че бившият му началник ще започне пълномащабна война в Украйна.

 

Трябва да има депутинизация. Ще са необходими 10 години, за да се осъществи, да се възстанови и укрепи доверието с цивилизования свят, на първо място със страните от Европейския съюз, които са наши партньори и естествени съседи. 

Михаил Касянов - бивш премиер на Русия

Касянов, ръководител на опозиционна партия, напусна Русия от съображения за сигурността си. По негово мнение Путин "не е с ума си" в политически план, много по-различен човек от този, когото е познавал.

 

Мисля, че ако Украйна падне, балтийските държави ще бъдат следващите. Това са постиженията на система, която с подкрепата на Путин като държавен глава започна да действа дори по по-клиничен и жесток начин, отколкото в последните дни на Съветския съюз. По същество това е система на КГБ, основана на анархия и пълна липса на отчетност. Те се мислят за безнаказани. 

Михаил Касянов - бивш премиер на Русия 

По отношение хода на войната Касянов смята, че тя може да продължи до две години и че е "наложително" Украйна да спечели. Последствията от нея ще определят бъдещето на Русия, която ще се върне, смята Касянов, на пътя на изграждане на демократична държава.