Euronews Сега

Руски журналисти пишат истината за войната в Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 145503

Дори в Путинова Русия има свободни, трезвомислещи хора. Като журналиста от Lenta.ru Егор Поляков, който публикува статии за войната в Украйна, наричайки я с истинското й име. Пред Euronews той разказва как е взел трудното решение. Разбира се, не минава без последствия - Поляков вече е напуснал родината си.

 

Егор Поляков е бивш завеждащ отдел "Икономика" в Lenta.ru, едно от най-популярните руски проправителствени електронни издания. На 9 май той и колегата му Александра Мирошникова тайно пълнят сайта с нецензурирани новини за войната в Украйна, критикувайки режима на Путин. Читателите са предупредени, че съдържанието не е одобрено от редакцията, и посъветвани да правят скрийншотове. Статиите останали онлайн за 40 минути. Двамата журналисти напуснали Русия, тъй като в родината си рискували да им бъде потърсена наказателна отговорност.

 

Бяха публикувани много материали, в които, струва ми се, имаше доста вярна информация за случващото се в Русия и в Украйна, нашия най-близък съсед. Статиите засягаха всички теми, за които руските власти искат да не се говори. Взех това решение бързо, имаше няколко седмици на пълен шок след началото на войната, след което потърсих най-добрия вариант за себе си и съвестта си, какво мога да направя, за да повлияя на тази ситуация. За мен това е изчистване на съвестта ми. Някои хора се опитват да отрекат колективната отговорност. Много мои сънародници дълго време се успокояваха, че ако не се занимават с политика, не участват и в това, което се случва - войната. Но не, в съвременното общество това не функционира така. Вашето неучастие, за съжаление, е също толкова участие. Все едно да стоиш настрана от боя, но той се случва пред очите ти и ти не спираш да бъдеш съучастник, или поне свидетел. За няколко неодобрени фрази, можеш да получиш минимум глоба, а максималното наказание е 15 години затвор. Подозирам, че за много хора това е ужасен стрес. Тези статии бяха предназначени за всички хора, които си мислят, че се измъчват сами. Да ги подкрепят по някакъв начин, да повдигнат духа им, защото тиранията не може да бъде безкрайна, рано или късно тя ще свърши.

Егор Поляков - руски журналист