Euronews Сега

Русия предупреди: Високите енергийни цени ще струват 400 милиарда долара на Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 142625

Русия заплаши Европа, че наложеното петролно ембарго ще ѝ струва скъпо. По думите на вицепремиера Александър Новак високите енергийни цени ще струват на Европа 400 милиарда долара и може да се стигне до дефицит на петролни продукти. Заради намалените газови доставки, цените на електроенергията на Стария континент се повишиха, като токът в Германия достигна до 250 евро за мегаватчас.

 

Русия обяви, че ускорява преговорите с Китай за увеличение на продажбите на природен газ и заплаши Европа, че наложеното петролно ембарго ще й струва скъпо.

По думите на вицепремиера Александър Новак високите енергийни цени ще струват на Европа 400 милиарда долара, а може да се стигне и до недостиг на петролни продукти. Той не уточни за какъв период от време става дума. Според него световният енергиен пазар остава "балансиран" въпреки почти пълното петролно ембарго на ЕС срещу Русия, но призна за "огромен риск" и очаквания за промени. Пазарът очаква известна трансформация от гледна точка на търсенето и предлагането на определени енергийни пазари.

 

Енергийният пазар днес може да се счита за балансиран, но с огромни рискове и несигурност за това, какво може да се случи. Вземат се предвид политическите решения, които не са свързани с икономиката, относно ограниченията на доставките на определени енергийни ресурси за определени държави, преразпределението и пренастройването на транспортните потоци.

Александър Новак, заместник министър-председател на Русия

Русия е сериозно зависима от износа на енергоносители, а в същото време над половината от газовия внос на ЕС идва именно от Русия, което прави Съюза подвластен на прекъсване на доставките. Лидерите на Блока договориха миналия месец налагането на ембарго върху руския петрол, което трябва да влезе в сила в края на годината, а според Новак това ще предизвика недостиг в Европа. Междувременно ръководителят на държавния газов гигант "Газпром" Алексей Милер заяви, че за инфлацията и повишаването на цените на енергията и стоките е виновен Западът и неговата политика на санкции срещу Русия.

 

Свидетели сме на сътресения в цените на газа, свидетели сме на свръхвисока нестабилност на пазарите на суровини и много висока инфлация. Но всичко това не започна нито вчера, нито днес и тук. От нас се искаше да построим Северен поток 2, бяха вложени огромни средства, но той не беше пуснат, защото не е сертифициран. Препънахте се в това, за което се борихте.

Алексей Милер, ръководител на "Газпром"

След като Русия предприе съкращения в обемите на природен газ, транспортиран по газопровода „Северен поток“ за Европа, цените на електроенергията скачиха до най-високите си нива от началото на годината. Цената на тока в Германия се увеличи до 250 евро за мегаватчас. Газохранилищата на Стария континент са запълнени едва на 52% към 16 юни, като нивата варират за отделните страни. Полша е лидер с 96%, докато Швеция е на дъното с едва 10%, според данни на Bloomberg Intelligence.