Свят

На фронта на дипломацията: Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен на посещение в Китай

От Euronews България Euronews България

Стремим се да работим с Китай „в споделена отговорност за мира и стабилността“ в Украйна.

Това каза Еманюел Макрон пред събрание на френската общност в Китай. Той пристигна в Пекин на първата си от четири години визита и още с първата си изява даде да се разбере, че ще лобира домакините му да не помагат на Русия за войната с Украйна.

„Китай трябва да изиграе важна роля в намирането на път към мира в Украйна“, добави френският президент и отбеляза заявеното от Пекин противопоставяне на използването на ядрени оръжия в Украйна, както и предложението му за мир между Киев и Москва.

Макрон пристигна в Китай сутринта и беше посрещнат на пистата от китайския външен министър Цин Ган, предаде БГНЕС.

Преди визитата Макрон е обсъдил пътуването си и подкрепата за Украйна в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, съобщиха от Белия дом.

Разговорът показа "общата воля на Франция и САЩ да ангажират китайците да ускорят заедно с нас края на войната в Украйна и изграждането на траен мир", заявиха от канцеларията на Макрон.

„Не трябва да се разграничаваме, да се отделяме от Китай“, добави още Макрон пред френската общност в Пекин.

Срещата му със Си Дзинпин ще бъде утре (четвъртък). На нея се очакват и представители на китайския политически елит, а вечерта – официална държавна вечеря.

В петък френският президент ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, за да се срещне с местни студенти, като ще вземе със себе си голяма делегация от висши политици, бизнес лидери и дори известни личности, включително композитора Жан-Мишел Жар.

Игра с огъня

Посещението на Макрон съвпада със срещата между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния в сряда.

Пекин заяви, че ще "следи внимателно ситуацията и твърдо ще защитава националния суверенитет и териториалната цялост", и предупреди Маккарти, че срещата с Цай ще бъде "игра с огъня", ако се проведе.

Китай претендира, че демократичен Тайван е част от неговата територия, която един ден трябва да бъде превзета, ако е необходимо, със сила.

Тази седмица на посещение в Пекин е и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в понеделник се срещна с Макрон в Париж, за да координира подготовката.

В речта си миналата седмица Фон дер Лайен предупреди Пекин да не подкрепя пряко войната в Украйна, като същевременно изключи възможността ЕС да се "отдели" от Китай.

 

За целите на европейската визита на Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен в Китай, от Пекин предава Ана Лазаро:

 

Една от целите на визитата на Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен е да убеди Китай да не изпраща смъртоносни оръжия на Русия. Председателката на Комисията беше ясна, че от това ще зависи бъдещето на отношенията между Европейския съюз и Китай. Остава да видим какво е полето за маневриране на европейците, за да убеждават.

Във всеки случай за френския президент изглежда ясно, че в момента Китай е една от малкото страни в света, които имат възможност да влияят върху развитието на конфликта. Това пътуване е и за търговията, за това как да се балансира търговският баланс и най-вече как да се намали зависимостта на Европа от Китай. Това, което в Брюксел е известно като намаляване на риска.

Напоследък Европейският съюз втвърдява тона си към Китай, но в по-малка степен, отколкото го правят Съединените щати. И това е коз, който европейците могат да изиграят в разговорите си с китайския президент Си Дзинпин. 

Ана Лазаро, Euronews, от Пекин