Euronews Сега

Страсбург обяви закона за "чуждестранните агенти" в Русия за дискриминационен

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Strasbourg

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да плати обезщетения на организации с нестопанска цел, които получиха статут на "чуждестранни агенти". Съдебната инстанция постанови, че руските власти са нарушили член 11 от Европейската конвенция за правата на човека, който гарантира правото на свободно събиране и сдружаване.

 

Ключовият момент в решението на Европейския съд е, че той се съгласи с позицията на жалбоподателите, че терминът "чуждестранен агент" не трябва да се използва по отношение на организации с нестопанска цел и по принцип не трябва да се използва в този смисъл, тъй като съдържа негативна конотация. Терминът по същество изкоренява правото на свобода на изразяване. Използването му има една цел - да създаде така наречения охлаждащ ефект върху дейността на организациите, или да ги принуди да откажат изцяло чуждестранно финансиране. На практика да направи дейността им невъзможна на територията на Руската федерация. 

Александър Передрук, адвокат на жалбоподателите в ЕСПЧ

Първата жалба е получена в ЕСПЧ през 2013 г. Преди пет години жалбите на 73 неправителствени организации бяха обединени в едно дело. Сред жалбоподателите са ключови правозащитни организации в Русия, като "Глас" и "Мемориал", които властите вече разпуснаха.

 

Преди година подобно решение можеше да окаже някакво реално влияние върху развитието на ситуацията в Русия, поне по отношение на факта, че не би имало допълнително затягане на мерките. Но дори да погледнем самото решение, абстрахирайки се от условията, при които е било взето, ние обърнахме внимание на ЕСПЧ в нашите жалби, че законът е дискриминационен, че преследването на неправителствени организации по този закон има политически характер. Но европейският съд не счете за необходимо да отбележи това в своето решение. 

Олег Орлов, бивш председател на правозащитния център "Мемориал"

Кремъл заяви, че не вижда смисъл да коментира решението на Европейския съд по правата на човека, тъй като в Русия неотдавна бе приет закон за неизпълнение на решенията на съда.