Euronews Сега

Руски влогър пред Euronews Bulgaria: Извън Москва хората живеят на ръба на оцеляването

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Screenshot 2022 05 07 162159 Сергей Люкиянов

Начинът, по който живеят руснаците в бедните райони на страната, е обект на интерес за влогъра Сергей Люкиянов. Той качва в канала си в YouTube клиповете, които снима, и така се опитва да провокира аудиторията да бъде съпричастна и да помага на бедните руснаци. С него за Euronews Bulgaria разговаря Георги Карамфилов. Вижте целия филм:

 

Сергей Люкиянов е руски влогър, който снима видеа от вътрешността на Русия, които представят ситуацията там за западната аудитория. В своя канал в платформата YouTube той показва живота на руснаците в малките населени места след санкциите и представя бита на хората, които често биват забравени.

"Исках да покажа как живеят руснаците зад пределите на Москва в обикновените градчета и села и да покажа, че руснаците всъщност са много добри и дружелюбни. Вероятно, както навсякъде по света, сред нас има и добри, и лоши хора. Искаше ми се да покажа историите на хората, които се нуждаят от някаква помощ."

Животът в руските села е тежък и суров и често хората живеят на ръба на оцеляването. Перспективи за развитие там няма, разказва Сергей. 

"Основно в селата останаха само пенсионери. В Русия селата не се развиват по никакъв начин, развитие има само в градовете. В малките населени места остават само пенсионерите, които доизживяват останалите си години, колкото и тъжно да звучи това. Всички имат различни пенсии. Минималната пенсия е 10 000 рубли, а максималната е около 40 000 рубли. 10 000 рубли са 89 долара."

Виктор и Джоги са част от персонажите, които Сергей представя в своите клипове. Виктор е пенсионер, който живее в една къща със сина си Леша, жена си и нейния любовник. Джоги е от Уганда. Той идва в Русия с идеята да намери по-добър живот. Сега, години по-късно, той живее с минимална пенсия. Според Сергей, тези пари не стигат за нищо.

"На практика не стигат за нищо. Повишаването на цените тук е огромно и минималната пенсия не може да стигне на практика за нищо. След налагането на санкции имаше много силно търсене за захар, заради поскъпването. Именно затова точно пенсионерите решиха да се запасят с подобни продукти. Затова се извиха дълги опашки - за да може хората да си купят захар преди да е поскъпнала още повече.", разказва руският влогър.

Хората по тези места са се научили да оцеляват. Сергей казва, че те нямат илюзии за по-добър живот.

"Възрастните хора от "старата школа" имат определени свои разбирания. Свикнали са сами да изкарват прехраната си, почти всички имат зеленчукови градини, сами отглеждат основни продукти като например картофи, краставици и др. И по този начин се изхранват сами. Нямат никакви илюзии, че някога ще имат висока пенсия. Научили са се да разчитат само на себе си."

В селата все още има млади хора, но опции за развитие няма. Това е причината повечето младежи да избягат в големите градове или да се отдадат на вредни навици.

"В селата има много млади момчета. За съжаление обаче, заради това, че в тези места няма работа, много от младежите започват да пият, тръгват по лош път. И въпреки всичко, в селата и малките градове образованието е много добро. Имаме много добри училища и учители. Дори аз и моите родители сме от малък град, в който получихме много добро образование и постигнахме много.", споделя Сергей. 

Той прави няколко клипа за живота на ученик на име Леша – момче, което живее в една къща с баща си Виктор, майка му и нейния приятел. Пред камерата на Сергей Леша разказва за трудностите на това да си млад човек в малко руско село.

За щастие здравеопазването в Русия е безплатно. Проблемът, казва Сергей, е че повечето хора не вярват на лекарите.

"При нас здравеопазването е безплатно. Във всяко село има поне по един фелдшер. А ако той не може да се справи с проблема на даден човек или става въпрос за спешен случай, от най-близкото по-голямо населено място в селото пристига линейка. Всичко това е напълно безплатно. По отношение на медицината нямаме никакъв проблем. Възрастните хора в селата обаче са много суеверни и дори са свикнали да се лекуват сами. По този начин обаче могат и да си навредят. Страхуват се от лекарите. Не всички са такива, разбира се, но лично аз се сблъсках с този проблем. Исках да помогна на една възрастна жена, но тя не се съгласи да я откарам в болница."

На фона на огромната бедност в малките населени места заради санкциите цените на продуктите в магазините в Русия се увеличават.

"Цените много се повишиха и това ще им се отрази изключително лошо, особено на онези, които получават минимална пенсия и нямат никакъв друг доход. Това ще бъде пагубно."

В Русия недостиг на продукти от първа необходимост все още няма.

"Няма никакъв недостиг на продукти. Няма и паника в магазините. Има продукти и в селата. Има и такива населени места, които са доста далеч от градовете и там само веднъж в седмицата пристига бус с хранителни продукти. От там хората си купуват всичко необходимо за цяла седмица. Аз създадох своя канал точно за да помагам на такива хора. Със своите видеоклипове казвам, че не толкова помощта ми е необходима на тези хора, колкото вниманието, от което те се нуждаят от страна на младите хора. Моята помощ е по-скоро знак на внимание към тях.", разказва Люкянинов.