Европа

Властта в Сърбия: От 2000 г. насам само два кабинета са изкарали пълни мандати

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Първите многопартийни избори след Втората световна война в Сърбия се провеждат едва през 1990-а. Оттогава до днес правилата се променят няколко пъти – първо действа мажоритарна избирателна система, после – пропорционална. И, въпреки че населението намалява след разпадането на Югославия и отделянето на Черна гора, броят на депутатите остава непроменен – 250.

Намаляването или увеличаването на депутатите има смисъл, само ако се промени цялата избирателна система. Добре е да останат 250, защото така се задоволяват географската и малцинствената представителност.

Боян Клачар, програмен директор на Центъра за свободни избори и демокрация

В изборите могат да участват партии и групи от граждани, които съберат най-малко 10 хил. подписа. За да влязат в парламента, трябва да спечелят поне 3% от гласовете. Това не важи за партиите на малцинствата, за които действа т.нар. модел на позитивната дискриминация. Прагът за влизане в парламента е по-нисък за представители на унгарци, бошняци, албанци и хървати.

Изборният процес в Сърбия следва европейските стандарти. Преди вота са предвидени 2 дни за размисъл. Те обаче губят функцията си в ерата на социалните мрежи, където често агитациите продължават до последно.

Освен това се твърди, че сръбските медии фаворизират управляващата партия.

Има няколко начина това да се промени. Регулаторите може да въведат задължителни правила не само за обществените, но и за частните медии. При нарушаване на правилата – на електронните медии може да се наложат по-строги, преди всичко финансови санкции. Освен това регулаторите може да са по-активни по време на кампанията и да напомнят на медиите за ролята им по време на изборите.

Боян Клачар, програмен директор на Центъра за свободни избори и демокрация

Мандатът на сръбския парламент продължава 4 години. От падането на Слободан Милошевич през 2000 г. обаче само две правителства са изкарали пълни мандати. Всички останали са резултат от предсрочни парламентарни избори.