Euronews Primetime

Д-р Бисер Банчев: Умерен песимист съм, че Сърбия ще признае Косово

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Иска ми се да изглежда, че споразумението между Белград и Прищина е де факто признаване на Косово от страна на Сърбия, но си позволявам да бъда умерен песимист. Защото докато няма официален подпис, това няма как да го твърдим.“ Така д-р Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН коментира постигната в Охрид договореност как да бъде приложено споразумението от февруари между Сърбия и Косово.

 

Това е и основаната теза на Александър Вучич: че той работи за нормализация, но не и за признаване. Съответно, в Косово го приемат по точно обратния начин. А истината, обикновено в такива случаи е някъде по средата. Почти „де факто“, но не съвсем.

Премиерите и на Косово, и на Албания, имаха надежди за такова признаване още през 2013 година, припомни д-р Банчев.

„Тогава хората бяха други, но и те се радваха много на онова всеобхватно споразумение в Брюксел. Но се оказа, че 10 години то не успява да се реализира пълноценно“, посочи балканситът.

„Вучич е поставен под двоен натиск. Дори да подпише, той няма такива правомощия по Конституция- да поеме напълно приложими ангажименти от държавата. Това трябва да бъде ратифицирано от сръбския парламент, което на този етап е трудно предположимо“, така д-р Банчев коментира защото сръбският президент Александър Вучич още не е поставил подписа си под споразумението.

„Интересното е, че двете страни в едни и същи текстове виждат съвсем различни неща. Ако говорим за оптимиста, за когото „чашата е наполовина пълна“ – всяка от двете страни счита, че тяхната „половина“, като намерения и желания, има шанс да бъде постигната“, смята експертът.

 

Цялото интервю вижте във видеото.