Европа

Масови протести в Белград срещу преговорите с Косово

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Хиляди сърби излязоха на протест пред президентството в Сърбия. Недоволството е предизвикано от новото предложение на Европейския съюз за подобряване на отношенията между Сърбия и Косово. Повечето протестиращи държаха сръбски знамена и лозунги, които гласят "Не на капитулацията".

Тук сме, за да покажем, че ние сме твърдо против този план. Президентът твърди, че чрез плана няма да признае Косово, но ще започне да го изпълнява. Тоест, планът не се приема, но се изпълнява. Това няма логика.

Миливое Тодорович, протестиращ

Тук сме, защото не сме доволни от управлението, което иска да вземе ужасни за нашата страна и история решения. Сърбия не е Сърбия без Косово.

Вера Арнаутович, протестираща

Европейският съюз организира преговори между лидерите на двете балкански страни за подобряване на отношенията им. От Блока се надяват срещата между сръбския президент Александър Вучич и министър-председателя на Косово - Албин Курти в Охрид да доведе до видим прогрес. Целта на срещата в Северна Македония е нормализиране на положението между двете съседни страни, признаване на документи, както и да се стигне до съгласието на Сърбия, Косово да се присъедини към Европейския съюз и ООН

Преговорите са върху това как да се изпълни споразумението от 11 точки, което ЕС представи, за да помогне да се сложи край на десетилетията на вражда между Сърбия и нейната бивша провинция, която обяви независимост през 2008 г.