Европа

След 12 часа преговори – има сделка между Косово и Сърбия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След 12 часа преговори в Охрид беше постигната договореност за това как да бъде приложено споразумението, постигнато на 27 февруари между Сърбия и Косово, което трябва да доведе до нормализиране на отношенията между двете страни. Това заяви след преговорите върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Планът на ЕС е в 11 точки.

Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към споразумението, но за съжаление и двете страни не се съгласиха с това подробно предложение. Това беше подкрепено едностранно, косовската страна не беше достатъчно гъвкава. От друга страна Сърбия подчерта, че по принцип няма да подписва нищо, докато не бъде напълно готова да го приложи.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС

Косово и Сърбия трябва да нормализират отношенията си, а споразумението и анексът са много важни в тази посока, каза Борел. Двете страни са се ангажирали изцяло и добросъвестно да спазват всички членове на споразумението и да изпълняват съответните си задължения своевременно. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че сръбският президент Александър Вучич е избягал от подписването на споразумение, за да изпълни поетите задължения между двете страни и е оставил на Евросъюза да намери механизъм, по който ангажиментите да станат обвързващи. Двамата дадоха отделни пресконференции.

В анекса е записано, че веднага започваме разговорите за самоуправление на сръбските общини. Знаете, че сръбската общност и сдружението на общините не са едно и също нещо. Говорихме за това, но имаме нужда от още много, за да стигнем до конкретно заключение. Аз съм премиер на всички граждани, не искам да омаловажавам никого въз основа на етническа принадлежност.

Албин Курти, премиер на Косово

От своя страна Александър Вучич, който дойде в Охрид с нагласата, че няма да подписва нищо, заяви че е постигнато „някакво споразумение” и няколкото точки, по които има постигнато съгласие и те ще станат част от преговорната рамка за двете страни.

„Знам, че тази вечер косовската страна ще настоява и ще продължи да твърди, че не съм подписвал нищо. И двете страни ясно посочиха кои са червените линии, но мисля, че направихме подобрение в конструктивна атмосфера, за да можем да започнем да работим“, каза Вучич.

Преговорите за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия бяха водени от специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак. Първоначално бяха двустранни с Курти и Вучич, а по-късно и съвместно. В срещите, като наблюдател участва и специалният представител на САЩ за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

Решаването на спора става все по-важно, тъй като войната в Украйна продължава, а нарастват опасенията, че Русия може да се опита да предизвика нестабилност на Балканите, където тя има историческо влияние.