Общество

Пътят на Сърбия към ЕС минава през споразумението с Косово, смята журналист

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Финансови и икономически ще са измеренията за Сърбия, ако не този път не бъде постигнато подписване на споразумение с Косово. Така журналистът и познавач на процесите на Балканите Николай Кръстев коментира в ефира на Euronews Bulgaria разговорите по подписването на документа между двете страни.

Сърбия ще загуби финансово всички тези привилегии, които имаше през последните 10 г. - огромен брой германски инвестиции, огромни средства – френски, германски компании, вложиха огромни средства в страната“, посочи Кръстев. Пътят към Европа минава през икономическия й просперитет, каза той, като подчерта, че в момента бъдещето й е „поставено на карта“.

Според Николай Кръстев Сърбия, както и Косово, имат своите основания да не подписват споразумението. То ще отвори пътя на двете държави съм евроинтеграцията, допълни Кръстев, като подчерта, че „проблемът е „воденичен камък“ в Сърбия и всеки, който реши да се занимава с него в полза на признаването на Косово, няма как да се получи“.

 

Сърбия е заразена в момента с путинизма, с русофилията, всичко това влияе на всеки политик там да вземе такова важно решение.

- Николай Кръстев, журналист

Относно нападението на българския културен център в Скопие през миналата седмица, Кръстев смята, че „по всяка вероятност става въпрос за хулиганско действие, македонските власти провеждат разследване“. Според него имената на нашите клубове в Северна Македония е трябвало да бъдат „компромисни“ и да не настройват хората там.

Правили сме грешки и двете държави, но пътят ни е общ – членството на Северна Македония в Европейския съюз, заяви Кръстев.

Вижте още във видеото.