Euronews Сега

МААЕ: АЕЦ "Запорожие" не е и няма да бъде в безопасност

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ситуацията около спрялата атомна електроцентрала "Запорожие" отново е тревожна. Около комплекса е имало обстрели и е бил загубен резервен външен източник на енергия.

Това съобщи директорът на Международната агенция за атомна енергия. Рафаел Гроси изтъкна факта, че неговите инспектори все още не могат да гарантират пълната безопасност на ядрените обекти в страната.

 

Досега нямах успех, но продължавам усилията си и се опитвам да постигна споразумение за защитата на АЕЦ "Запорожие" от атаки. Но заводът беше обстрелван. Имаше бомбардировки. Колкото и налудничаво да звучи, централата е била обстрелвана повече от веднъж. Имало е и други форми на агресия – прекъсване на външното захранване. Ако атомната електроцентрала загуби функцията си за охлаждане, реакторите може да се разтопят. Работата продължава, постигнахме някои резултати, но като цяло няма да има пълна безопасност, докато войната не свърши.

Рафаел Гроси – генерален директор на Международната агенция за атомна енергия 

Запорожката атомна електроцентрала е затворена от месеци, след като руските сили установиха контрол над нея. Двете воюващи страни често се обвиняват за обстрелите в района на завода.

Шестте реактора все още се нуждаят от енергия за охлаждане на ядреното гориво и в сряда са разчитали само на първичен източник.

Гроси отбеляза, че Украйна е силно зависима от ядрената енергия, като тя задоволява 50% от енергийните й нужди. АЕЦ "Запорожие" произвеждаше 20 на сто от това количество преди войната. 

МААЕ разполага със свои специалисти в три други обекта в Украйна – "Ровно", "Хмелницка" и Южноукраинската АЕЦ.