Европа

Руски удари по цивилни цели убиха поне 14 души

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Поредни руски удари с ракети по цивилни обекти в Украйна. Убити са поне 14 души, а над 25 са ранени в столицата Киев, Запорожие и Донецк.

Единадесет района, разположени предимно по протежение на източната и южната част на фронтовата линия, са били обстрелвани. По-рано Украйна съобщи за няколко смъртни случаи в Донецка област. Има загинали и ранени и в жестоко оспорвания град Бахмут. Руска ракета улучи и жилищна сграда в град Запорожие.

Президентът Володимир Зеленски посети украинските войски край фронтовия град Бахмут и връчи медали на украински военни.

 

Имам честта да бъда днес тук, в източната част, в Донбас, и да наградя нашите герои, да ви благодаря и да ви стисна ръката. Благодаря ви за това, че защитавате държавата, суверенитета и източната част на Украйна. Видях много разрушения. Най-важното е, че тази война ще бъде спечелена и след това ще възстановим всичко.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Пътуването му идва в момент, в който проруските сепаратисти, които се сражават редом с руската армия, казват, че Бахмут е почти обкръжен. Градът наброяваше 70 000 души преди руската инвазия, започнала през февруари 2022 г, но сега са едва няколко хиляди. Центърът е разрушен до основи. Сега там се водят най-кръвопролитните и продължителни сражения от началото на войната. Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито хора са на първа линия в тези сражения, заяви, че силите му контролират около 70% от Бахмут.

Президентът Зеленски посети и военна болница по време на посещението си в Донецка област.

 

Искам да ви благодаря за професионализма и работата ви. Докато победим, трябва да спасим живота на много хора, които защитават страната ни. Вие я защитавате на вашия фронт.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Относно нападението с руски дронове близо до Киев рано тази сутрин украинският президент Володимир Зеленски заяви, че то е пример за това, че Москва не проявява интерес за възстановяване на мира.