Европа

Две цивилни жертви на руски обстрели в Краматорск

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Двама цивилни бяха убити, а 10 души бяха ранени при руски удари с касетъчни оръжия в Краматорск, в Източна Украйна.

Това съобщи Павло Кириленко, областен управител на Донецка област. При ударите са били поразени парк, магазин за погребални артикули и десетина жилищни сгради, както и две коли. 

През последното денонощие руските окупатори са нанесли 11 ракетни и 16 въздушни удара по Украйна. Това се казва в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в неделя. 4 от 11-те удара са били насочени към гражданска инфраструктура в град Запорожие. Вероятността от нови удари по цялата територия на Украйна остава висока, предупреждава Генералният щаб.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че редица западни страни са изпратили на Украйна нови пакети военна помощ. Това е станало след поредното заседание на групата "Рамщайн" за Украйна. Нови пакети помощи са обещани от Франция, Канада, Дания, Естония, Германия. Те включват боеприпаси, танкове и артилерийски установки.

 

Имаше разговор между Украйна и САЩ в разширен формат по отбраната. Украинската страна беше представена от министъра на отбраната, началника на Генералния щаб, командирите на оперативните райони – генералите Сирски и Тарнавски, командващия Военновъздушните сили и началникът на президентската канцелария. Присъединих се към този разговор. Нашата цел е очевидна: да укрепим нашите войници, да намерим нови решения, така че Украйна да може да предприеме активни мерки и да се защити от руския терор.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски подчерта още, че е постигнато "много необходимо решение" с Швеция за 155-милиметрови самоходни артилерийски установки "Арчерс", а също така има решение относно самолети МиГ-29 от Словакия.